река Рио де ла Плата
Устието на Рио де ла Плата.

Потенциално токсични бактерии оцветиха аржентинската река Рио де ла Плата в зелено. Буенос Айрес обяви тревога заради цъфтежа на синьо-зелените водорасли, известни като цианобактерии. Те засяга южното крайбрежие и някои езера в Рио де ла Плата.

Правителствен служител заяви, че цианобактериите се срещат естествено в тази река, но и вдруги водни басейни. Те могат да се появят при липса на ветрове и движение на водата.

Тя води началото си от сливането на две по-малки реки, има удължена форма и изтича в Атлантическия океан. За тези, които го смятат за река, това е най-широката река в света, с максимална широчина около 220 километра. За други това е най-широкото устие на планетата.

Рио де ла Плата е открита за първи път през 1516 г. от Хуан Дяз де Сол, който по това време търси проход между Атлантическия и Тихия океан. Той я нарича Mar Dulce, или „сладководно море“, поради огромния й размер.

Цианобактериите са микроскопични организми, които се срещат често във водата, а понякога и в почвата. Не всички произвеждат токсини, но учените твърдят, че токсичните се срещат все по-често с повишаването на глобалните температури поради изменението на климата.

Препоръчва се водата да не се докосва.

„На спасителите, на хората, които са на брега, и на тези, които са в туристическия сектор, препоръчваме да предупреждават населението да не докосва водата, да не влиза в нея и най-вече в горещините“, обявиха местните власти.

Очаква се при промяна на вятъра условията да се подобрят.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук