мост

Неистевстен майстор издига мост над река Белица. Мост, който и времето не може да бутне. Построен е в периода 1678-1679 г. Оттогава той е устоял на земетресения, наводнения и други стихии. До ден днешен Старият мост е  городстта на жителите на Дебелец.

Все пак този мост е бил разрушен. Легендата разказва, че след като бил завършен, реката придошла и го съборила. Тогава беят много се ядосал и заплашил майстора, обещавайки да му вземе главата, ако мостът пак се срути.

Под угрозата да загуби живота си, неизвестният строител вложил всичките си сили и способности. За новия градеж той решил да добави и желязо, за да укрепи камъните още по-добре.

Старанието и уплахата да не загуби живота си дават резултат и вече повече от 350 години мостът се издига внушително над Белица.

Според историята се смята, че тъкмо той е

вдъхновил Колю Фичето за неговия мост

над река Янтра в град Бяла. Така твърдят наследниците на хаджи Никола Самоук, който е бил калфа на известния български майстор.

През 1864 година мостът е свързан с държавното шосе Дряново – Русе, строено от Мидхад паша по време на султан Абдул Азис. Днес той е обявен за паметник на културата.

Той стана е причина за остър спор. Или по-точно неговият ремонт. Повод за него е недоволството е по-светлият цвят на използвания камък за парапета, което

нарушава автентичния му вид.

„Във връзка с писмо на главния директор на Инспектората за опазване на културното наследство на 20 май т. г. е извършена проверка от РДНСК – Велико Търново с предписание за спиране на строежа или части от него, които се извършват. Община Велико Търново до момента не е налагала финансови санкции на участниците в строителния процес“, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов. И уточни, че строително-ремонтните дейности на обекта ще бъдат подновени след съгласуване на проекта за консервационно-реставрационни работи с НИНКН в частта каменна зидария и парапети. След тяхното приключване мостът ще бъде въведен в експлоатация.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук