журналисти, камера

Броят на журналисти, хвърлени в затвори по света достигна нов рекорд – 533 през 2022 г., в сравнение с 488 през миналата година. Това показва годишния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“ (RSF), публикуван днес.

Общо 57 журналисти са били убити през годината. Това се дължи отчасти на войната в Украйна. В сравнение през последните две години стойностите са били „исторически  ниските“ от съответно 48 и 50.

Повече от 60% от убитите журналисти са загубили живота си в държави, считани за мирни през 2022 г. Единадесет са убити само в Мексико – близо 20% от общия брой. Данните на Мексико, заедно с Хаити (с шестима убити) и Бразилия (с трима убити) помогнаха за превръщането на Америка в най-опасния регион в света за медиите, с близо половината (47,4%) от общия брой на убитите журналисти по света през 2022 г.

Повечето от половината случаи на вкарване на журналисти в затвора тази година (данните са към дата 1 декември) са в 5 страни: Китай (110 случая), Мианма (62), Иран (47), Виетнам (39) и Беларус (31).

Много репресии има и в Ислямска република Иран. Там 47 са били задържани за година. Така страната стана третият най-голям затворник на журналисти в света само един месец след началото на масовите протести. Сред първите задържани журналисти бяха две жени, Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади, които помогнаха да се привлече вниманието към смъртта на младата иранска кюрдка Махса Амини. Сега ги чака смъртна присъда.

„Затворите в страните с диктаторски и авторитарни режими бързо се пълнят с журналисти“, заяви генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар.

От доклада на неправителствената организация става ясно, че тази година в затвора е вкаран безпрецедентен брой журналистки – 78. За сравнение, миналата година те са били 60.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук