европейци

Броят граждани на Европейския съюз, напускащи Обединеното кралство, е достигнал най-високото си ниво за последното десетилетие, показаха данни на Националния статистически офис (ONS), цитирани от Би Би Си.

В доклада се посочва, че 130 000 граждани на ЕС са напуснали страната до септември миналата година, което е най-големият брой от 2008г. досега. В същото време 220 000 граждани на ЕС са отишли да живеят във Великобритания – с 47 000 по-малко спорямо предходната година. Нетната миграция от ЕС (разликата между пристигащи и заминаващи) е била 90 000 – най-ниската за последните пет години.

Данните показват също така, че британците, които емигрират, са повече от тези, които се връщат да живеят във Великобритания.От онези граждани на ЕС, които пристигат в страната, по-малко идват по причини, свързани с работа и по-конкретно с търсене на работа.

„Брекзит може да бъде фактор за решението на хората да се преместят в или от Великобритания, но решението на хората да мигрират е сложно и може да бъде повлияно от много причини”, коментира Никола Уайт, председател на статистиката за международната миграция в Националия статистически офис.

В същото време имиграцията от държави извън ЕС се увеличава, което означава, че населението във Великобритания продължава да расте на нива, близки до тези от началото на 2014г. Около 285 000 неевропейски граждани са пристигнали в страната в 12-месечния период до септември, а 80 000 са напуснали. Това означава, че има нетно увеличение от 205 000 – най-високото за последните шест години. Според кореспондент на Би Би Си причината са в голяма степен повечето хора, които пристигат да учат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук