За да разпръсне стачкуващите, блокиращи автобусно депо в Париж, френската полиция използва сълзотворен газ. Това е и последният сблъсък между властите и синдикатите, които искат да отпаднат плановете за реформа на пенсионната система. Това показват видео кадри на репортер от телевизия BFM, публикувани в Туитър.

29-дневната стачка, която постави много хора в патова ситуация по празниците заради блокирания транспорт, днес се превърна в най-дългата транспортна стачка в историята на Франция. Вече втората по продължителност е била през 1986г. със своите 28 дни. Френският президент Еманюел Макрон въпреки натиска от стачките в цялата страна все още е решен да продължи с плановете си за пенсионна реформа. Синдикатите отказаха да отстъпят на реформите на Макрон.

Решението на ситуацията явно се състои в това кой ще отстъпи първи. Френският профсъюз CGT призова в сряда за още стачки във Франция този месец, след като президентът Макрон обеща да продължи преразглеждането на пенсионната система след седмици на национални стачки от синдикатите. Макрон каза в новогодишното си обръщение, че очаква правителството му бързо да постигне компромис със синдикатите за реформите, но без да се отклонява от принципите, заложени от министрите. Докато призова за „бърз компромис“ по време на нов кръг от преговори със синдикатите тази седмица, Макрон обеща, че реформите „ще бъдат проведени“.

Следващият протест ще бъде на 9 януари, когато се очаква учители, докери, болнични работници и други служители в публичния сектор да се присъединят към транспортните работници, като стачкуват през този ден. Енергийните работници също призоваха за тридневна блокада на нефтените рафинерии и депа за гориво от 7 януари, повишавайки спектъра на недостиг на бензин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!