пожар ла ниня
Горещините доведоха до огромни горски пожари.

2022 г. беше рекордно топла година за страните от Западна Европа. Данните показват, че на повечето места по Земята средните температури за 2022 г. са били по-високи от средните. Голяма положителна аномалия се отбелязва и в Гренландия, и в Арктика, но поднормени средни температури е имало в Австралия, Канада и Южна Америка, защото 2022 г. мина под знака на Ла Ниня, която има временен охлаждащ ефект върху средната глобална температура. Ел Ниньо обаче се завръща и прогнозите сочат, че по всяка вероятност 2023 г. ще бъде още по-топла от 2022 г. 

Това сочи анализ на Симеон Матев, доктор по климатология, публикуван в Климатека.

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през изминалата 2022 г. в глобален план е била с 0,30 °C по-висока спрямо новия климатологичен период 1991 – 2020 г. и с 0.49 °C по-висока спрямо стария период – за сравнение 1981 – 2010 г. Тези данни показват, че

глобалната средна температура

за последните 10 години се е повишила с почти 0.2 °C. така 2022 г. се оказва петата най-топла година, измествайки от тази позиция 2021 г. Водачи в тази класация остават 2016 и 2020 г. с приблизително еднакви стойности на аномалията, следвани от 2019 и 2017 г.

От представените данни добре личи, че в повечето територии и акватории на земното кълбо средните температури за 2022 г. са били по-високи от средните. Със значително превишение на установените норми са средните температури в Гренландия, Западна Европа, Северозападна Африка, Западен Сибир, Централна Азия и голяма част от Източна Антарктида (Фиг. 2).

С голяма положителна аномалия се отличават и температурите над моретата около Антарктида и в европейския сектор на Арктика, както и над голяма част от северната половина на Тихи океан. Наднормени са и средните температури над по-голямата част от Атлантика и в Индийския океан.

Обратно – на големи площи южно от Екватора в Тихи океан, средните температури са били поднормени. Причината е продължилата за трета поредна година Ла Ниня.

С отрицателна аномалия се открояват

и големи площи от източните райони на Южна Америка, централните части на Канада, отделни площи в Африка и Азия. С отрицателна аномалия са средните температури и в по-голямата част на Австралия, с изключение на най-северните райони на най-малкия по площ континент на Земята.

При обобщението на данни в по-малък ареал температурите имат по-големи отклонения от нормите в сравнение с глобалната средна температура. Затова аномалиите на средната европейска температура почти винаги е по-голяма. За 2022 г. средната европейска температура е с 0,87 °C над средното за периода 1991 – 2020 г. С тази аномалия изминалата година се нарежда като втората най-топла календарна година. В Европа водач в тази класация е 2022 г., с отклонение от 1,2°C над средното за периода 1991 – 2020 г. Като

2022 г. е малко по-топла

от 2014, 2015 и 2019 г., които имаха средни температури между 0,74 и 0,79°C над средните. За последните 10 години скоростта на повишение на средните европейски температури е около 0.45 °C или повече от два пъти спрямо скоростта на  повишение на глобалната средна температура. Неслучайно Световната метеорологична организация обяви, че Европа е най-бързо затоплящият се континент на Земята.

В регионален план, с изключение на Исландия и малки по площи зони в Източното Средиземноморие, останалата част на континента е с наднормени средни температури през 2022 г.

Трябва да се отбележи, че тази наднорменост се увеличава от изток на запад и за голяма част от западноевропейските страни 2022 г. беше най-топлата година, поне от 1950 г. насам, според данните на Коперник (C3S). А в някои страни 2022 г. е била и най-топлата година в цялата им метеорологична история. Във Франция изминалата година е най-топлата от 1900 г. насам, като побеждава предишния рекордьор 2020 г.

Испания също отчита най-топлата година в своята метео история. Същото регистрира и Италия, като интересно е да се отбележи, че базата данни за годишни температури води началото си от 1800 г.

В Германия по предварителни данни изминалата 2022 г. дели първото място с 2018 г. Въпреки студения декември Великобритания също отчита най-топлата година, побеждавайки предишния лидер 2014 г.

И нещо впечатляващо

в Централна Англия, началото на инструменталните наблюдения на температурата на въздуха са най-старите в света и водят началото си от 1659 г. – или вече 364 години. Там 2022 г. също е най-топлата в цялата годишна редица с данни.

Ирландия е с далеч по-кратка метео история, датираща от 1900 г., но 2022 г. също е рекордно топла, тя “бие” предишните най-топли години 1945 и 2007 г. Трябва да се отбележи, че рекордите за Великобритания и Ирландия са по предварителна обработка на данни, като все още се изчаква да премине окончателният контрол на данните.

Причина за този голям дял за рекордните годишни температури в тези страни има най-топлото регистрирано лято в Европа. За пръв път във Великобритания е регистрирана абсолютна максимална температура над 40 °C.

Интересен и същевременно стресиращ е фактът, че предишният рекорд е подобрен в повече от 40 станции в Обединеното кралство. В момента най-високата температура на Великобритания „държи“ Конингсби, Линкълншир със стойност 40,3°C отчетена на 18 юли 2022 г. На същата дата паднаха рекордите и на Уелс и Шотландия (Фиг. 5). Лондон също вече се „гордее“ с абсолютен максимум над 40 °C.

Горещата вълна в средата на юли подобри рекордните температури на редица станции в Португалия (47.0 °C най-високата температура за целия месец в Европа), Испания, някои централноевропейски страни, както и във Франция и Германия (Фиг 6).

Психологическата граница на 40 °C пълзи на север и вече Северна Германия има стойност над този праг. На 20 юли 2022 г. в Хамбург бяха отчетени 40.1 °C. За Германия това бяха немислими стойности до този момент, още повече за този северногермански град, известен по-скоро с мрачното и хладно време.

В нашата страна изминалата 2022 г. е поредната със средни температури над нормата. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, изминалата

2022 г. е била с най-голяма положителна аномалия

в северните части на Северна България, докато над крайните южни райони от страната отклонението от нормата е по-малко, но отново в положителна посока. Най-близко до нормите са били средните температури в средните и високите части на планините.

От началото на новия век всички години са с положителна аномалия спрямо средните температури за периода 1961 – 1990.

Само през 2005 г. е отчетена незначителна отрицателна аномалия. Най-топлата година в нашата страна до момента е била 2019 г., следвана от миналата 2020 г. На този фон изминалата 2022 г. се бори за третата позиция в тази класация и има голям шанс да победи 2007 и 2015 г., но това официално ще стане ясно след обработката на по-голям масив от данни. Трендът на повишение на средните температури в нашата страна от началото на века е с около 0.5 °C  на десетилетие.

Изминалата 2022 г. в нашата страна е била с топли месеци януари и февруари, които допринесоха за поредната топла зима, каквото беше зимата на 2021/22 г. През март месец обаче средните температури в страната бяха под нормата, особено в планините, където имаше места с близо 5 °C по-студено от средните температури и то за по-студения климатологичен период 1961 – 1990 г.

Март 2022 г. беше най-студеният март за последните 26 години

от март 1996 г. Април и май бяха с температури около нормата и по този начин пролетта на изминалата година беше сезонът със средни температури около и под нормата.

Лятото беше наднормено, но със сравнително малка положителна аномалия, сравнена с повечето лета от новия век. Нещо повече – в средата на юли имахме студен период, през който бяха поставени няколко студени рекорда и през който в София за първи път бяха регистрирани три поредни дни с

минимална температура под 10 °C през юли,

като в един от тези дни температурата се понижи до 6 °C, а в някои затворени котловини и високи полета се доближи до нулата. През септември за голяма част от страната средните температури също бяха под нормата, но от октомври до края на годината се редуваха месеци с много големи положителни аномалии. Само ще припомним, че през ноември в страната отново бяха измерени стойности над 30 °C, което се случва за втора поредна година.

В заключение, може да се каже, че в глобален план изминалата 2022 г. не беше от рекордно топлите години, но отново е близо до върховете на тази класация. Една от причините за по-малката положителна аномалия в сравнение с призьорите е вихрещата се за трета година Ла Ниня, както и последиците от изригването на вулкана около Тонга в началото на 2022 г. До този извод достигат и в Британската метео служба, откъдето заявиха, че през последните три години глобалната температура е повлияна от

ефекта на продължителната Ла Ниня,

която има временен охлаждащ ефект върху средната глобална температура. Очакванията на числените модели са за връщане към относително по-топли условия в някои части на тропическия Тихи океан и съответно засилване на Ел Ниньо.

Вероятно тази промяна ще доведе до това, че глобалната температура през 2023 г. ще бъде по-висока от тази на изминалата 2022 г.

Според проф. д-р Адам Скайф, ръководител на отдела за дългосрочни прогнози в Метеорологичната служба на Великобритания, 2023 г. може и да не бъде рекордно топла, но нарастването на глобалните емисии на парникови газове продължава с бързи темпове и вероятно следващата година ще бъде още една забележително топла година. Поредната среща на COP 27 на експерти и политици, свързана с промените в климата, беше посветена именно за справяне с последиците от глобалното затопляне и на решенията, които могат да бъдат предприети.

Текстът е препубликуван в „Климатека“ с редакции. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук