Явор Божанков
Явор Божанков/Снимка: БТА

Независимият народен представител Явор Божанков поиска оставката на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов като председател на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната в 48-ия Парламент. Причината – расистки изказвания на Костадинов, както и фактът, че „председателят на комисията атакува българи в чужбина, чийто права и интереси се нуждаят от закрила, въпреки че е призван да направи именно обратното“ по отношение разследващия журналист Христо Грозев.

„Председателят на Комисията по политиките за българите извън страната /Комисията/ – Костадин Костадинов, системно превишава правата си като председател на комисията, като осъществява дейности, извън определените в правомощията му като председател, както изразява позиции, които не са били предмет на обсъждане на заседание на Комисията, и представя позиции, за които може да се приеме, че са държавни позиции или позиция на Комисията. Това води до предпоставка за влошаване на отношенията с други държавни, в които има български малцинства, както създава риск за защита на правата на българите в чужбина“, посочва Божанков в мотивите към решението, предложено от него.

„При своите публични изяви и действия, председателят на Комисията. Костадин Костадинов изразява позиции, които са крайни и неприемливи, уронват престижа на Република България, както създават риск за опазване правата и интересите на българските граждани извън страната“, пише още Божанков в мотивите и дава пример:

„По време на свое официално посещение в Република Северна Македония, проведено на 25.11.2022 г., на което председателят на Парламентарната комисия за българите в чужбина – Костадин Костадинов, присъства на официалното откриване на новите помещения на Българския културно-информационен център в Скопие, а пред медиите в Република Северна Македония заявява: „България и Македония са две държави, които трябва да бъдат една“.

Божанков дава още един пример: „На 21.12.2022 Костадинов пише във Фейсбук: „Объркан съм! Кой е европейският и кой е африканският отбор?“. Публикацията на Костадинов е расистка и цели да иронизира факта, че футболисти на френския национален отбор са чернокожи, пише независимият народен представител.

Дава и още един фрапантен пример – отношението на Костадинов към български гражданин в чужбина – разследващият журналист Христо Грозев.

„Случаят на Христо Грозев е самостоятелно и достатъчно основание председателят на комисията да бъде отстранен“, пише Божанков и припомня:

„8.12.2022. Костадинов заявява пред средствата за масова информация и социалните мрежи: „Целокупното българско грантаджийство е било разтърсено от новината, че един негов виден член бил обявен за издирване от руската прокуратура като чужд агент.“

„В случая на Грозев обаче става въпрос за български гражданин, обвинен в работа за чужди разузнавания, говори се конкретно за английското МИ-6. Ето защо единственото, което мога да кажа, е че се надявам в много скоро време не да чакаме Русия или други държави да ни казват кой наш гражданин за кое чуждо разузнаване работи, а ние самите да ги покажем на българския народ.“

Към момента на изразяване на това внушение, няма никакви данни Грозев да е обвинен за „работа за чужди разузнавания“.

„Изявлението на Kостадинов представлява внушение, че български гражданин е сътрудничил на чужди служби. Поради тази недоказана и следователно – фиктивна причина, председателят на комисията прави заключение, че Грозев не заслужава защита“, заключва Божанков. „Председателят на комисията атакува българи в чужбина, чийто права и интереси се нуждаят от закрила, въпреки, че е призван да направи именно обратното“, пише той.

Проектът на решение за отстраняване на Костадинов от „Възраждане“ като председател на Комисията по политиките за българите извън страната, бе подкрепен единствено от „Демократична България“ при гласуване вътре в комисията, пише Божанков.

„В крайна сметка петицията на българите в чужбина ще остане без реакция. България ще продължи да носи този срам. Няма значение дали е за седмица или месец. Въпросът е принципен. А принципите искат защита. Не приказки“, казва Божанков във Facebook.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук