През 2019 г. столицата ни ще разполага с рекордно висок бюджет. За година Столична община ще има на разположение 1,75 млрд. лева.

Това реши днес общинският съвет, който гласува финансовата рамка. Тя бе приета с 40 гласа „за“ и 18 „Против“. Въздържали се нямаше.

Бюджетът е по-висок от този за миналата година с близо 300 млн. лева, а е възможо общата му стойност да достигне до 1,8 млрд. в зависимост от данъчните постъпления, които ще бъдат събрани.

„Това е бюджет, от който София има нужда, за да продължи да се разраства и развива, даже имаме нужда от по-голям бюджет. Но като се отчитат приходите, които общините могат да реализират, това е максималното, което можем да постигнем“, каза по-рано днес зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че бюджетът, който предлагат е такъв, какъвто София може да си позволи благодарение на много сериозна работа по привличане и събиране на средства. По думите ѝ е извършена много сериозна работа в приходната част, същевременно е направено предложение за разумното разпределение на тези средства за постигане на основните приоритети и визията за развитие на София.

„Основните проекти, които ще се подкрепят тази година са развитието на метрото и модернизацията на градския транспорт. Очакваме 90 процента от автобусите, които се движат по линии, да бъдат обновени, средната възраст на автопарка ще бъде шест години“, поясни Фандъкова.

Най-много средства – 133 млн. лева ще бъдат отделени за купуване на нови автобуси и трамваи за градския транспорт. За чистотата се заделят 130млн. лв., а за образование – 68 млн., с 19 от които ще бъдат реконструирани и изградени нови 15 детски градини.

Над 51 млн. лв. ще са инвестициите в ремонти на улици и булеварди. 17,6 млн. лв. ще отидат за ремонт на трамвайните трасета по бул. „Цар Борис III“ и по ул. „Каменоделска“, а 4,5 млн. лв. са предназначени за улично осветление.

Остава да се надяваме, че в годината, в която има два вида избори, поне ремонтите ще се качествени и парите ще се харчат по предназначение.

Свързана новина:

Държавата е по-щедра към София, отколкото към Пловдив и Русе (ГРАФИКА)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!