Николас Мадуро, Хуан Гуайдо
на снимката: Хуан Гуайдо, Николас Мадуро

Обявяването на опозиционния лидер Хуан Гуайдо за „действащ президент“ доведе до безпрецедентна политическа криза във Венецуела. Този път с по-активна намеса на международната общност.

Натискът върху администрацията на Николас Мадуро се засили поради решението на САЩ да наложат допълнителни санкции на петролния сектор, който е от жизненоважно значение за венецуелската икономика, коментира Кристина Оргас от Би Би Си.

В сряда Гуайдо призова хората към улични протести.

Следващите няколко седмици ще бъдат решаващи.

Би Би Си анализира четири възможни начина за излизане от сегашната безизходица.

1.Всичко ще остане както преди

Малко вероятно е всичко да остане непроменено.

Съединените щати наложиха санкции на PDVSA, държавната петролна компания на Венецуела, която по същество е единственият източник на доходи за страната и това промени правилата на играта.

“Това засилва усещането за безнадеждност в страната“, каза Стив Ханке, професор по икономика в Университета „Джон Хопкинс“. „ На PDVSA ще се наложи да търси други купувачи на нейния петрол.“

Досега САЩ внасяха 40% от произвежданото във Венецуела черно злато. Алехандро Ареаса и Мануел Коен, анализатори в банката Barclays, се съгласиха с мнението на Ханке.

“Тази силна връзка между Венецуела и американския пазар прави страната особено уязвима от всякакви действия, предприети от администрацията на Доналд Тръмп“, се казва в доклада.

Ханке смята, че новите купувачи ще плащат по-малко за венецуелския петрол и също така ще бъдат далеч от региона, което ще увеличи транспортните разходи.

„Венецуела ще получава по-малко пари за всеки барел петрол, който продава“, казва той.

Поради намаляването на петролните пари, страната няма да може да внася различни продукти в същото количество, включително храни и лекарства.

До неотдавнашното решение по въпроса за санкциите се взимаха предвид нуждите на венецуелското население през периода на хиперинфлация и недостигът на основни продукти.

Но предишен опит с Куба, Иран, Сирия и Северна Корея показа, че санкциите съвсем не е задължително да доведат до смянта на режима, смята венецуелският икономист Луис Висенте Леон.

Мадуро е на власт от 2013 г. и досега на него му се удаваше да се задържи на президентското кресло при поддръжката на трима съюзници – Русия, Китай и Турция.

2.Мадуро ще обяви нови избори

Няколко водещи европейски държави признаха Гуайдо за президент и призоваха към провеждането на нови избори във Венецуела.

Но ако Мадуро определи нови избори, това може да бъде възприето като признание от страна на режима, че гласуването през май 2018 г. е било нечестно.

Това ще постави под съмнение новия мандат на Мадуро, който започна на 10 януари.

Традиционните опозиционни сили бойкотираха последните избори, твърдейки, че са били създадени несправедливи условия, след като някои от техните главни претенденти бяха отстранени от участие в изборите.

„Ако Мадуро се съгласи с нови избори, това ще означава оттегляне от властта. Той няма да се издига, защото това би означавало признание за фалшификация“, каза Емили Бласко, политолог от Университета Навара в Испания.

Бившият президент на Уругвай Хо9се Мухика, влиятелна фигура в латиноамериканската политика, предложи провеждането на изборен процес под наблюдението на Съвета за сигурност на ООН.

Но това ще бъде дълго и скъпо нещо, уточнява Бласко.

„Ще се наложи създаването на нов списък на избирателите и да се смени състава на избирателната комисия. Прозрачното гласуване трябва да бъде съпроводено с ръчно преброяване, с открито преброяване на всеки глас.“

3.Компромис

На 23 януари Хуан Гуайдо се обяви за изпълняващ президентските задължения. Подкрепиха го много представители на международната общност, включително влиятелни регионални съседи като Бразилия.

Мексико стана изключение. Неговият президент Андрес Мануел Лопес Обрадор застана зад дипломатическо решение и предложи да стане посредник в преговорите между правителството на Мадуро и опозицията.

„Ако те действително искат диалог и мирно решение, ние можем да сме посредници“, каза Обрадор пред мексиканските медии миналата седмица.

Помощ също така предложи и Русия, главният съюзник на Каракас.

Но преговорите биха били дълги.

Тази седмица Мадуро заяви, че е готов за диалог.

Но опозицията чувства, че тя вече е на върха и се опасява от връщането към преговори, които преди стигнаха до крах.

Също така е важно да се отчита натискът от страна на Вашингтон. На последното заседание на регионалния орган Организация на американските държави държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че „времето за дебати е приключило“.

4.Военна намеса

„Разглеждаме всички варианти“, каза наскоро президентът на САЩ Доналд Тръмп, когато го попитаха за разгръщане на войски във Венецуела ако Мадуро не се откаже от властта.

След това световните медии направиха една доста красноречива снимка: на бележника, носен от Джон Болтън, съветник на Тръмп по националната сигурност.

На бележника беше написано „5000 войници в Колумбия“ – страна, която граничи с Венецуела.

Също така Болтън неотдавна участва в съвещание, на което са били обсъждани нови санкции срещу Венецуела.

Колумбия е един от главните съюзници на Вашингтон в региона, освен това тя призна Хуан Гуайдо за президент.

В същото време министърът на външните работи на Колумбия Карлос Хомс Трухильо написа в Туитър, че не са му известни причините или смисълът на написаното в бележника на Болтън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!