Румен Радев, Кристоф Делоар
на снимката: президентът Румен Радев и генералният секретар на „Репортери без граници” Кристоф Делоар

Генералният секретар на „Репортери без граници” Кристоф Делоар се срещна с българския президент Румен Радев в София, за да обсъдят как да се подобри свободата на словото в България, която е на 111-то място в световната класация.

В момента България се намира в изключително тежка ситуация на „медийна гражданска война”, която може да се задълбочи заради избора на нов главен прокурор, предупреди Делоар.

Призовавайки Радев да използва правомощията си, за да гарантира свободата на медиите в България, Делоар изрази съжаление срещу „тормоза” над българските журналисти (подложени на произволни административни и съдебни процедури), политическите манипулации на медиите (използване на неравнопоставени политически и икономически връзки) и умишленото създаване на климат, граничещ с „медийната гражданска война”.

„Трябва да направим нещо, за да подобрим професионалните практики и да постигнем повече прозрачност и устойчива правна рамка за медиите”, каза президентът Радев по време на срещата.

Самият Радев е изразявал загрижеността си в миналото. През ноември 2018г. той каза: „Професионалните медийни стандарти се сринаха и в резултат на това и доверието на обществеността в новините и информацията, които получава. Плурализмът беше задушен от пропагандата. Свободната реч се наказва.”

Миналият месец, след уволнението на журналисти от общественото радио и протеста на колегите им, както и след безпрецедентното спиране на ефира на БНР, за да се прикрият вътрешни проблеми в радиото, Радев заяви: „Спирането на националното радиоразпространение отново показа важността на това да се знае кой управлява публичните медии и как се управляват (…) Свободната реч е основна за демокрацията. България, очевидно, е в криза.”

Като страна на последно място в ЕС по свобода на медиите, България не се нуждае от допълнителната загриженост, която предизвиква назначаването на следващия главен прокурор Иван Гешев. Той направи напоследък изключително агресивни коментари по адрес на медии, които не му допадат, а това е основание за опасения, че са възможни репресии срещу тези медии.

По време на срещата, в която участва и Полин Адес-Мевел, говорител и ръководител на отдел „Европейски съюз и Балкани“ в организацията, Радев бе призован да се обърне към нацията и парламента, за да им напомни принципите на справедливостта и факта, че съдиите и държавните служители, особено тези, които представляват интересите на обществото, са задължени стриктно да спазват основното право на свобода на изразяване.

Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел поискаха президентът Радев да гарантира, че законодателството на България спазва международните задължения на страната, като се започне от чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз и чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека.

Накрая, Делоар се позова на подписа на България под договора за Международно партньорство за информация и демокрация, което е резултат от инициативата на организацията.

Това е междуправителствен документ, представен и подписан на 26 септември в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Българският външен министър Екатерина Захариева, която присъства на събитието, подписа документа, без „Репортери без граници“ да бъде предварително информиран за това.

„Ние ще искаме да се уверим, че по отношение на всички медии, България се придържа както към буквата, така и към духа на този документ, който преди всичко се отнася до онлайн информационното и комуникационно пространство“, каза Делоуър.

По време на срещата от „Репортери без граници“ представиха и инициативата за доверие в журналистиката, саморегулаторен проект на организацията, който трябва да насърчава медиите да спазват най-високите журналистически стандарти в дигиталната ера.

България е на 111-то място от 180 държави в света по свобода на словото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!