На снимката: лидерът на републиканската фракция в сената, Мич Макконъл

Американският сенат няма да се събере на 15 януари, за да разгледа импийчмънта на действащия президент на републиканците Доналд Тръмп, съобщава „Вашингтон пост“. Според изданието, асистенти на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл са заявили пред кабинета на главата на демократите Чък Шумър, че тяхната група не се е съгласила да се свика среща в петък, за да се разгледа въпросът за импийчмънта.

По-рано „Ройтерс“ съобщи, че горната камара на Конгреса може да започне дискусии по обвинението срещу Тръмп, ако Камарата на представителите приеме документа. Представителите на Макконъл заявиха пред изданието, че горната камара няма да се събере, за да обсъди основните въпроси до 19 януари – възможно най-ранната дата за започване на процедурата за импийчмънт в Сената.

В петък ще се проведе само официална кратка среща, а за да се включи сериозен дневен ред е необходимо съгласието на всички сенатори. Така всъщност импийчмънт ще бъде разгледан след изтичане на мандата на Тръмп. Резолюцията за отстраняване на републиканеца от власт беше внесена в Конгреса в понеделник. В него има само една обвинителнен член – подбуждане към бунт.

Междувременно, републиканският конгресмен Дан Нюхуас (от щата Вашингтон) заяви, че ще подкрепи резолюция за импийчмънт на действащия американски президент Доналд Тръмп.

„Няма оправдание за действията на президента Тръмп. Ще гласувам за импийчмънт“, каза той по време на дебат в Камарата на представителите на САЩ относно отстраняването на републиканеца от поста. Думите на Нюхуас бяха приветствани с аплодисменти.

Както беше отбелязано страницата в Туитър на телевизионната компания NBC по-рано, още петима републикански конгресмени обявиха намерението си да подкрепят процедурата по импийчмънт.

На 6 януари привържениците на Тръмп се втурнаха в Конгреса на САЩ, опитвайки се да попречат на одобряването на резултатите от президентските избори на 3 ноември, спечелени от Джоузеф Байдън. Демократите в Конгреса обвиниха Тръмп в подстрекателство към бунт и поискаха отстраняването му от властта. Някои представители на Републиканската партия изразиха мнението си по подобен начин. Встъпването в длъжност на Байдън ще се състои на 20 януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!