Инициативата „Провосъдие за всеки“ излезе за своя първи протест през 2021 г., но 15 пореден досега. Адвокат Емил Георгиев каза пред репортери, че демонстрациите всяка сряда продължават и през тази година.

„Това е така, защото въпреки че годината е нова, номерата, старите си остават същите“, заяви той.

Той припомни, че от миналата година те предлагат системни решения – изменения в рамките на ВСС; изменение в конституцията, в глава „Съдебна власт“; изменение в Закона за съдебната власт; изменения в НПК; отмяна на специализираните наказателни съдилища и пълна обжалваемост на всички актове на прокуратурата.

Попитан дали протестът добавя и нови искания, освен миналогодишните, адвокатът заяви:

„Ние бяхме от първите, които поискахме оставката на главния прокурор Иван Гешев и продължаваме да настояваме за нея. Даваме си сметката, че без промени във ВСС тази оставка няма да бъде дадена, поради което смятаме, че и ВСС натрупа достатъчно черни точки, заради които всички там да си дадат оставките, както онези които са по право в съвета, така и онези, които са изборни членове. Ние ще продължаваме да ги гоним, да ги сезираме, да ги засипваме с искания независимо, че те не ни обръщат внимание“, коментира Георгиев.

На снимката: адв. Емил Георгиев

Той изрази увереност, че в един момент „искат, не искат, ще трябва да обърнат внимание на исканията на хората“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук