Снимка: Пиксабей

Защитеният свидетел не казва откъде точно идва. 49-годишният човек е пътувал няколко часа с влака, за да се срещнем в този ресторант в Болоня.

Никой не бива знае къде в този момент пребивава Луиджи Бонавентура. Твърде опасно живее този мъж, който преди 13 години обърна гръб на престъпната си фамилия, а след това помогна да бъдат вкарани в затвора стотици мафиоти. Не е чудно, че е нервен и не успява толкова бързо да се отърси от напрежението. Пътуването го изтощило, признава Бонавентура.

Задъхва се и често посяга към бутилката с минерална вода. В един момент обаче събира душа и започва да говори. И нищо не може да го спре. Разказва за един живот в ужаси, заради който и до днес го преследват кошмари.

„Все си повтарям, че трябва да се боря и да стана по-добър.“

Решаващ момент в неговата борба настъпва със сегашния гигантски процес срещу Ндрангета, калабрийската мафия, част от която Луиджи Бонавентура е бил през половината си живот. През идните две години пред съда в калабрийския град Ламеция Терме ще се изправят стотици свидетели, сред които адвокати, политици и бизнесмени. А най-вече – мафиоти и съучастници. Бонавентура познава мнозина измежду тях още от предишния си живот и също ще застане на свидетелската банка.

Мрежа от семейни кланове

Ндрангета е много опасна престъпна групировка, която никак не е лесно да бъде следена. Бившият член на фамилията обяснява защо: членовете ѝ се движат свободно в сенчестия свят и много трудно можеш да ги спреш. Защото Ндрангета всъщност не е е организация – тя по-скоро представлява рехава мрежа от отделни семейни кланове, които ту си сътрудничат, ту си противостоят и в същото време живеят по свои собствени социални правила. „Бизнесът“ им далеч надхвърля границите на южноиталианската провинция Калабрия.

Навремето Ндрангета заработваше главно чрез отвличания, днес обаче дейността ѝ изглежда по-скучна. В икономически по-силните региони в Северна Италия тя печели много пари от държавни поръчки, най-вече в строителния сектор. Но Ндрангета е отлично омрежена и на международната сцена. Тъкмо тя внася в Европа повечето кокаин от Латинска Америка. В Германия пък имаше няколко шумни престъпления, при които бяха арестувани членове на Ндрангета, включително и част от обвиняемите в сегашния процес.

Прават от децата войници

Житейският път на Бонавентура изглеждал предначертан още от самото начало. От всекиго, роден в семейство от Ндрангетата, се очаква да продължи традицията. Дядо му Луиджи Врена навремето бил един от главните босове, а баща му накарал Бонавентура да стане „войник“, разказва свидетелят. Още като дете се научил да стреля, да издържа на болки и да убива животни, за да привикне към насилие. Вместо играчки имал оръжия.

„Просто нямаш детство“, казва той.

На млади години семейството му го изпратило в други части на Италия, за да изучи тамошните нрави и да усвои местните диалекти. Бил нещо като спяща клетка, каквито днес поддържа по цял свят терористичната организация „Ислямска държава“, обяснява Бонавентура.

През 1990-те години семейството го повикало обратно. В Калабрия бушувала война между различни кланове на Ндрангетата. „Войникът“ Луиджи Бонавентура влязъл в действие – като изнудвач, наркотрафикант и убиец. Той самият говори открито за онези години, но особено държи на точните обстоятелства. Например – че никога не е убивал невинни хора. Било си истинска война. Бонавентура разказва и за един конкретен случай, когато отмъстил на човек от враждебен калабрийски клан, който преди това убил дете от неговото семейство.

Да обърнеш гръб на мафията

Да, семейството… Всъщност тъкмо непробиваемите семейни връзки превръщат борбата срещу Ндрангета в почти непосилно занимание. Само малцина се осмеляват да се измъкнат и да се обърнат срещу семейството. Самият Бонавентура обаче го сторил преди 13 години, след раждането на второто си дете – и с помощта на съпругата си. Оттогава насам е помогнал на правосъдието да залови стотици престъпници от Ндрангета.

За извършените от него престъпления прекарал цели десет години в затвора. Когато излязъл на свобода, в живота му вече нямало друга цел освен битката срещу Ндрангета. Заедно със съпругата си основал сдружение, което се грижи за закрила на информатори. Бонавентура иска да окуражава и други да тръгнат по неговия път и очаква от държавата да се грижи по-добре за хората, които са се отскубнали от хватката на мафията.

Неговото поколение в Ндрангета вече си отива. Днес мафиотските босове вече не обучават децата как да убиват – те инвестират в доброто им образование.

„Те трябва да станат престъпници с бели якички, адвокати и банкери,“ казва Бонавентура.

Той самият се надява, че в резултат от процеса тези структури ще излязат на бял свят:

„Изгубих мечтите и енергията си, защото вече не вярвах, че Ндрангета ще бъде победена. Но този процес и работата на прокурорите може би ще променят нещата“, иска да вярва той.

Текст: „Дойче веле“. Заглавие: „Дебати.бг“.

[tcm id=“1″]

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук