мафиотска организация
На снимката: Ернесто Фацалари, един от босовете на "Ндрангета"

Започва мегаделото срещу най-могъщата мафиотска организация в Италия- „Ндрангета“. Очаква се пред съда да се изправят 355  души, сред които политици, полицаи и държавни служители, на които бяха повдигнати обвинения за връзки с калабрийската мафия, съобщава Би Би Си. В рамките на процеса ще дадат показания над 900 свидетели, а обвинителният акт включва убийство, трафик на наркотици, изнудване и пране на пари.

Процесът започва днес и се очаква да продължи повече от две години. Той ще се проведе в специално обособена сграда в южната част на Калабрия, която е в сърцето на територията на Ндрангета.

Италия дело Ндрангета

Сградата, която преди е била кол център в град Ламеция Терме, е превърната в съдебна зала със специална защита, за да има място за стотици хора, които е вероятно да присъстват по време на съдебното производство. От 1980 година насам в Италия не е провежда мафиотски процес в такъв мащаб.

Кои са подсъдимите?

За разлика от предишния подобен процес, който продължи от 1986 до 1992 г. и беше насочен към голям брой семейства от “ Коза Ностра“ в Сицилия, започващият днес процес е само към една група, семейство Манкузо, което е ядрото на “ Ндрангета“.

При проведено неотдавна досъдебно изслушване само, за да се прочетат имената на обвиняемите бяха необходими три часа,  което показва за какъв брой хора става въпрос. Това са политици, полицаи, държавни служители, както и предполагаеми членове и съучастници на престъпната организация.

Сред обвиняемите е и босът на клана 66-годишният Луиджи Манкузо, известен още като „Чичото“.

Смята се, че сред другите обвиняеми са членове на мафиотска организация с прякори като „Вълкът“, „Дебелия“ и „Блонди“.

На снимката:Луиджи Манкузо, corrieredellacalabria.it

Броят на обвиняемите надхвърля 400, ако се вземат предвид 92-те заподозрени, избрали отделен бърз процес. Сред тях са Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор на партията Forza Italia на бившия премиер Силвио Берлускони.

На снимката: Джанкарло Пители, corriere.it

Пители отрича да е свързвал „Ндрангета“ със света на политиката и други мощни институции като съдилищата.

 

Повечето от обвиняемите бяха задържани при мащабна операция  в Италия, Германия, Швейцария и България през декември 2019 година.

 

Как действа „Ндрангета“?

Смята се, че „Ндрангета“ контролира доставките на огромни количества кокаин, влизащи в Европа от Южна Америка и от други страни.

Но дългият обвинителен лист  надхвърля престъпленията срещу наркотиците. Включва мафиотско сдружение, убийство, опит за убийство, изнудване, рекет, разкриване на служебна тайна и злоупотреба със служебно положение.

Това изпитание показва колко дълбоко е вкоренена „Ндрангета“ в обществото „, каза Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет, пред Франс прес.

Централно място в мегаделото има най-известният италиански прокурор, който се бори с мафията. Това е 62-годишният Никола Гратери, който живее под полицейска защита повече от три десетилетия. Той се е зарекъл да разруши „ Ндрангета“.

Но проф. Варезе предупреди, че процесът няма да сложи края на престъпната групировка.

„Можете да ги хвърлите в затвора, но ако не отстраните първопричините защо съществуват, те просто ще се възпроизведат“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук