Италианският мафиотски бос Роко Морабито от най-страшната калабрийска групировка, избяга от затвор в уругвайската столица Монтевидео, където изчакваше да го екстрадират в Италия, съобщиха от вътрешното министерство.

Морабито и още трима затворници „избягаха през дупка в покрива на сградата“ късно в неделя и ограбили собствениците на намираща се наблизо ферма, гласи съобщение на вътрешното ведомство. В него се казва, че 52-годишният престъпен бос, висша фигура в калабрийската Ндрангета, който беше арестуван в Уругвай през 2017 г. след десетилетия издирване – е очаквал екстрадиране заради „международен трафик на дрога“.

Вътрешният министър на Италия Матео салвини реагира гневно на новината.

„Поемам два ангажименти, първо да хвърля светлина върху това как е избягал, с молба за незабавно обяснение от правителството в Монтевидео. Тогава ще продължим лова за Морабито, където и да е.“

Дългогодишният беглец Морабито, наричан „Краля на кокаина“, е един от най-издирваните мъже на Италия, когато беше арестуван в хотел в центъра на Монтевидео.

Неговият адвокат каза пред репортери по онова време, че той бил в хотела, тъй като си търсел нов апартамент след раздяла с жена си.

Регистрацията помогнала за разкриването на Moрабито, който се укрива от закона от 23 години. Той е живял от 2004 г. в Пунта дел Есте, харесвано от богатите южноамериканци кътче, намиращо се на около 90 минути път с кола североизточно от Монтевидео.

В крайна сметка той се установил в селски имот с фермерска къща в тоскански стил на около 40 километра от Пунта дел Есте.

Според представители на властите по онова време той придобил уругвайско местожителство, след като е влязъл в страната с фалшив бразилски паспорт на името на Франсиско Капелето.

Морабито, капо в калабрийската Ндрангета, най-страшната организирана престъпна групировка в Италия, първоначално бе арестуван по обвинения във фалшифициране на документи за самоличност, но очакваше екстрадиране на по-сериозни обвинения от септември 2017 г.

Другите трима мъже, които избягаха с Морабито, очакваха екстрадиция в Бразилия и Аржентина, включително един по обвинения в убийство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!