Ангела Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Рейтингът на консервативния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, ръководен от германския канцлер Ангела Меркел, достигна рекордно ниско ниво от 2006 г. насам – 29%.

За това свидетелстват резултатите от проучване на Института „Емнид“.

Според данните рейтингът на блока е намалял с 1% в сравнение с миналата седмица.

Ако изборите за Бундестаг бяха сега, 18% от гласоподавателите ще гласуват за социалдемократите.

Третото място се заема от дясната популистка партия Алтернатива за Германия. Според изследването рейтингът му в сравнение с миналата седмица не се е променил и е 15%.

Изследването е проведено от 19 до 25 юли сред около 2 000 граждани на Германия.

Меркел е канцлер на Германия от 2005 г. насам.

Междувременно ръководителят на либералната Свободна демократическа партия на Германия (СДПГ) Кристиан Линднер поиска да се ограничи срока на мандата на федералния канцлер на осем или десет години.

Според „Билд”, Линднер обосновава позицията си с факта, че именно в периода на канцлерството на Ангела Меркел, която встъпи в длъжност през 2005 г., е започнал да се наблюдава политически застой.

„Всички предишни ръководители на правителството са били по-прогресивни от г-жа Меркел. Това е свързано с продължителността на престоя й на власт“, заяви ръководителят на СДПГ.

През цялата история на Германия, само три от осем канцлера са заемали поста в продължение на повече от десет години: Конрад Аденауер (1949-1963), Хелмут Кол (1982-1998) и Ангела Меркел (2005 – до момента.).

Съгласно действащото законодателството на Германия федералния канцлер се избира от Бундестага (германския парламент) за период от 4 години неограничен брой пъти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!