Венецуела
на снимката: Обявилият се за и.д. президент на Венецуела Хуан Гуайдо

Италия в понеделник блокира съвместната позиция на Европейския съюз за признаване на председателя на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент, казаха дипломатически източници. Страните от ЕС обсъждат в продължение на дни как да се справят с кризата във Венецуела, като десет страни признаха лидера на опозицията след изтичането на крайния срок за президент Никола Мадуро да обяви нови избори.

„Отделните държави-членки на ЕС ще признаят г-н Хуан Гуайдо, председател на парламента, като временен президент на Венецуела“, се казва в предложеното съвместно изявление, призоваващо за „свободни, честни и демократични президентски избори“.

Някои държави от ЕС се притесняват от създаването на прецедент за признаване на самопровъзгласил се лидер. Италия блокира проекта на изявление на ЕС, което би трябвало ясно да даде се разбере, че признаването е национален прерогатив.

Италия не е сама в противопоставянето на признаването на Гуайдо. Запитан в понеделник в Брюксел дали Ирландия ще следва други големи страни от ЕС, за да го признае, министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковъни заяви пред репортери:

„Не, нашата позиция беше ясна. Искаме да видим свободни и честни избори, за да може народът да вземе демократично решение във Венецуела.“

Извън ЕС най-важните държави, които не признават Гуайдо, са Русия, Китай и Турция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!