Членовете на американския Конгрес ще получат редактирани копия на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър в 11 часа местно време, съобщава Ен Би Си.

Това означава, че разпечатките на съдържащия 300 страници доклад ще бъдат раздадени час и половина след началото на пресконференцията, обявена от главния прокурор Уилям Бар по темата.

Демократите в Конгреса са недоволни, че Белият дом ще бъде уведомен какво пише в доклада преди те да го разберат.

Освен това смятат за неуместно Уилям Бар да даде пресконференция и чак след това да предостави документите на народните представители.

Продължават и споровете дали части от доклада трябва да са редактирани, както реши главния прокурор.

Докладът на специално назначения прокурор Робърт Мълър сумира резултатите от близо 2-годишно разследване дали и как Русия е опитала да повлияе на изхода от президентските избори през 2016 г., както и дали кампанията на Доналд Тръмп е действала заедно с руснаците, в нарушение на закона.

Мълър предаде доклада си на главния прокурор преди 3 седмици.

Според него при предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп не е имало връзки с Москва.

Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са „заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието“.

За двете години, докато течеше разследването, Тръмп повече от 1000 пъти критикува или него, или хората, които го водят.

Робърт Мълър разследва евентуална руска намеса почти 2 години. За това време екипът му е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства.

Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании.

Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.

Докладът на разходите за разследването сочи, че за първите 21 месеца на следствието са похарчени 25 милиона долара.

По-голяма част от сумата е отишла за наем на офис, транспорт, плащане на съветници, заплати на персонала и офис консумативи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук