Администрацията на Доналд Тръмп наложи нови санкции на Куба и Венецуела, за да усили натиска срещу Хавана да прекрати подкрепата за президента на Венецуела Николас Мадуро, пише Евронюз.

В реч пред имигранти от Куба в Маями, съветника на президента по националната сигурност Джон Болтън каза, че санкциите на Вашингтон са насочени срещу Кубинската армия и разузнаването на социалистическата държава, включително притежавана от армията авиокомпания.

Венецуела, хуманитарна криза

Освен това се налагат нови ограничения за пътуването до острова и търговията с Куба.

Речта на Болтън беше последвана от обръщение от Държавния департамент, с което се вдига забраната американски граждани да завеждат дела срещу държави и компании, които ползват имоти, национализирани от Куба след революцията от 1959 г.

Решението е на Доналд Тръмп и потенциално може да доведе до стотици хиляди дела за десетки милиарди долара.

Канада и Европейския съюз критикуваха вдигането на забраната, защото техни компании имат значителни интереси в Куба.

Венецуела, хуманитарна криза

Правителството в Хавана нарече свалянето на забраната за дела „атака срещу международното право“.

Що се отнася до Венецуела, Болтън обяви, че САЩ налагат санкции на централната банка на страната.

Ограничават се трансакции от САЩ и се отрязва достъпа до американски долари на институцията, която Болтън определи като решаваща в опитите на Николас Мадуро да се задържи на власт.

Това са поредните санкции, които Съединените щати налагат на Венецуела. На 13 април Щатите включиха в санкциите още 4 компании и 9 танкери. Новите санкции удрят три либерийски и една италианска компании.

Венецуела, хуманитарна криза

В началото на месеца американският вицепрезидент Майк Пенс обяви санкции на 34 кораба на венецуелската държавна нефтена компания и две компании, които доставят суров петрол в Куба.

Тези действия са част от опити на американското правителство да притиснат президентът на Венецуела Николас Мадуро.

През март САЩ наложиха санкции на държавната венецуелска минна компания, като завиха, че нейните дейности за добиване на злато се използват за финансиране на президента Николас Мадуро и неговия вътрешен кръг.

В края на януари Вашингтон наложи санкции и над държавната петролна компания на Венецуела.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции и на венецуелската банка за икономическо и социално развитие (BANDES).

На 10 април президентът Николас Мадуро заяви, че страната е готова да получи международна помощ след среща в Каракас със световния ръководител на Червения кръст.

Венецуела е потънала в дълбока политическа криза, а лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент през януари.

Той беше признат от повече от 50 страни, включително САЩ, които искат Николас Мадуро да се оттегли.

След колапса в износа на суров петрол и международните санкции петролната икономика на Венецуела се разпадна. Недохранването и болестите се увеличават, тъй като условията на живот се влошават.

Мадуро обвинява за проблемите на страната санкциите на САЩ, докато Гуайдо казва, че те са насочени срещу корупцията и лошото управление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!