Николас Мадуро, деноминация
на снимката: Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Коалицията на президента Николас Мадуро печели изборите за венецуелски парламент в неделя, след като те бойкотирани от почти цялата опозиция и белязани от слаба активност и международни критики за липсваща легитимност на вота.

Коалицията около управляващата партия взе близо две трети от общо 5.2 млн. гласа според временните резултати, при избирателна активност около 25%. Избирателите във Венецуела са над 20 млн.

Бойкот от опозицията

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призава гражданите да бойкотират вчерашните избори за парламент на страната. Според него резултатите ще бъдат фалшифицирани в полза на привържениците на държавния глава Николас Мадуро, съобщи „Дойче веле“.

Националната асамблея е последният от ключовите органи в сраната, които бяха под контрола на опозицията. Гуайдо вече заяви, че от 7 декември започва подготовка за референдум по въпроса за удължаване на мандата на парламента, който изтича на 5 януари 2021 г. Опозиционният лидер обяви, че е планирал за 12 декември провеждането на така наречените народни консултации, които опозицията възприема като референдум за доверието към президента на страната.

През август 2016 г. лоялният на Мадуро Върховен съд призна всички бъдещи решения на Националното събрание за нелегитимни и голяма част от правомощията му бяха предоставени на лоялния към властта Конституционно събрание.

Отзвук в чужбина

САЩ

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че резултатите от парламентарните избори във Венецуела няма да отразят волята на хората в страната.

„Изборни измами във Венецуела вече са се случвали. Резултатите, които ще бъдат докладвани от нелегитимния режим на Мадуро, няма да отразят волята на венецуелския народ. Това, което се случва днес, е фалшификация и измислица, а не избори“, написа още в деня на изборите Помпео в „Tуитър“.

Канада

Канадското правителство не признава резултатите от парламентарните избори във Венецуела, тъй като изборният процес не е бил достатъчно демократичен, заяви канадският външен министър Франсоа-Филип Шампан.

„Канада не признава резултатите от изборите във Венецуела, проведени на 6 декември, тъй като изборният процес не отговаря на минималните изисквания за провеждане на свободни и честни демократични избори,“ заяви Шампан.

В парламентарните избори във Венецуела взеха участие повече от 14 000 кандидати от 107 политически формации за 277 места в еднокамерния парламент. Повече от 20 партии, включително лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, отказаха да участват в гласуването. Мадуро пък бе обявил, че е готов да напусне поста си, ако опозицията спечели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук