Роберта Мецола

Роберта Мецола е избрана за наследник на покойния Давид Сасоли. Това се случва точно на рождения ѝ ден, съобщава „Зюдойче Цайтунг“. Историческият избор е важен сигнал.

Членовете на Европейския парламент избраха 43-годишната Роберта за свой нов председател. Парламентът най-накрая има жена на поста, а Мецола е най-младият председател в историята.

Мецола спечели голямо мнозинство от 458 гласа, за да стане третата жена начело на Парламента след споразумение между водещите политически групи.

Малтийската депутатка Роберта Мецола, която изпълняваше функциите на председател на парламента след смъртта на Сасоли, е член на Европейската народна партия (парламентарна група на християндемократическите и консервативните политически движения).

Тя бе смятана за водещ кандидат, но пречка за кандидатурата ѝ беше различната позиция на Малта по отношение на абортите в сравнение с други държави от ЕС, където те са забранени.

Мецола се разглежда като типичен европейски политик, за което свидетелства нейната политическа кариера, тясно свързана с институциите на ЕС. Утежняващо обстоятелство е, че е от малка по-нова държава-членка, която има шест евродепутати, а това ограничава влиянието ѝ върху конкурентите ѝ.

Фактът, че човек от островната държава Малта с нейните 500 000 жители за първи път получава висш пост, е от значение за ЕС. Изборът на Мецола е сигнал, че за разлика от нейните предшественици Мартин Шулц, Антонио Таяни и Давид Сасоли, тя не идва от голяма държава като Германия или Италия, а е трябвало да изгради сама кариера в Брюксел.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новин

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук