Родители и представители на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ излязоха на протест пред Министерския съвет. Искането им, за което се борят от години, е реализирането на модерна детска билница.

Те недоволстват от опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле. Около казусът имаше разкрития за злоупотреби и близки до властта фирми.

„Продължава да се игнорират тези 85 000 души, които подписаха петиция, която е част от това да имаме една модерна детска болница. Опитват се да се правят компромиси, да се заобикалят архитектурните норми, нормите за строителство, нормите за геодезия, всички норми“, обясни Богданов мотивите за недоволството им.

Протестиращите родители настояха да бъде изградена болница, от която не ги е страх и призоваха служебното правителство да започне на чисто.

„Ясна идея какво трябва да се случва в тази детска болница, какви медицински сестри трябва да има, какви лекари трябва да има, какви отделения – липсва“, убеден е той.

Той заяви, че ще продължават да настояват гражданите да бъдат част от създаването на детската болница.

Сред основните аргументи на родителите е, че една детска болница трябва да има нормални стаи, адекватна атмосфера и „всичко на едно място“.

Искаме всичко да е на едно място, а не да разкарваме нашите деца насам-натам за изследвания, за скенери. Крайно време е всичко това да бъде събрано на едно място и да улесним максимално този болезнен процес – както за родителите, така и за децата.

Според тях съществуващите детски отделения по различни болници не вършат работа и често необходимостта от това да се обикаля в търсене на правилния лекар коства здравето и живота на малките пациенти и подчерта, че всеки ден умират деца.

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев се обърна към колегите си от здравеопазването д-р Кацаров и от регионалното развитие – министър Комитова, да направят среща с протестиращите родители.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук