Виктор Орбан
на снимката: премиерът на Унгария Виктор Орбан

CNN: Какво може да означава вариантът Delta за Covid-19 в САЩ

Вариантът на коронавирус, забелязан за първи път в Индия, е възможно да стане доминиращ в САЩ. Експерти прогнозират, че това може да доведе до „възраждане“ на Covid-19 по-късно през годината.

световният печат

Вариантът Delta е обхванал цялото Обединено кралство, като заменя варианта Alpha, за пръв път идентифициран там в края на миналата година.

„Това е най-предаваният вариант от всички варианти, които сме виждали“, каза д-р Питър Хотес, декан на Националното училище по тропическа медицина в Медицинския колеж Бейлор.

„Видяхме какво се случи в Обединеното кралство, където обхвана цялата нация. Така че се притеснявам, че това ще се случи в САЩ“, каза той.

„Отпреди няколко дни 20,6% от изолатите са Delta,“ каза Антъни Фаучи на брифинг в Белия дом във вторник. Този брой се е удвоява приблизително на всеки две седмици, добави той.

Най-новият модел установява, че подобен на Delta вариант, за който се предполага, че е 60% по-трансмисивен от Alpha и може да доведе до отскачане на Covid-19 от летните нива и да причини повече от 3000 смъртни случая на седмица през есента и зимата.

Това е с около 1000 повече смъртни случая от Covid-19, отколкото САЩ са виждали през последната седмица, макар че все още са далеч под пика от 24 000 смъртни случая от януари.

Според модела достигането на 86% от ваксинирани американци, може да предотврати над 10 000 смъртни случая до края на ноември.

В момента 62,5% от американците са получили поне една доза ваксина. При сегашните темпове страната ще достигне 75% през септември и 86% през ноември. Темпът на ваксинация обаче се забави през последните седмици.

„Политико“: Унгария срещу всеки, след атаки срещу правата на LGBTQ +

Новите унгарски законови промени, забраняващи изобразяването на хомосексуалността на непълнолетни, предизвикаха гняв на среща на министрите от ЕС във вторник, като 14 страни одобриха изявление, осъждащо хода на Будапеща и призовавайки Европейската комисия да предприеме действия.световният печат

С тревога беше приветствано решението на управителния орган на европейския футбол да отхвърли искането на властите в Мюнхен, да освети футболния си стадион в цветовете на дъгата по време на мача между Германия и Унгария в сряда. Искането беше отправено „в знак на толерантност и космополитизъм“,  и като насочено послание към Орбан, унгарският министър-председател, който е изявен футболен запалянко.

В изявление от вторник УЕФА заяви: „Предвид политическия контекст на това конкретно искане – послание, насочено към решение, взето от унгарския национален парламент – УЕФА трябва да откаже това искане.“

Дитер Райтер, лявоцентристкият кмет на Мюнхен, заяви, че решението на УЕФА е „срамно“, докато европейският министър на Германия Майкъл Рот написа в Twitter, че решението е „горчиво, но очаквано“.

Въпреки раздразнението на много европейски правителства и нарастващото внимание на медиите, Орбан – който е изправен пред избори през 2022 г. – едва ли ще понесе значителни последици в близко бъдеще.

Всъщност унгарското правителство изглежда приветства конфликта с ЕС по отношение на правата на LGBTQ +, като министърът на правосъдието Джудит Варга защити новото законодателство в стая, в която някои министри бяха гейове, а много други твърдо убедени, че мерките на Унгария нарушават основните европейски принципи.

Дискусията във вторник за върховенството на закона в Унгария беше официално част от процеса по член 7 – дисциплинарна процедура, задействана преди близо три години, но която не даде конкретни резултати.

„Гардиън“: Гражданите на ЕС в Обединеното кралство са изправени пред 28 дневно предизвестие, ако пропуснат срока за уреждане на статут

Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, ще получат официално 28-дневно предизвестие, ако не успеят да кандидатстват за статут след Брекзит в рамките на една седмица, предупреди правителството.

Известията ще им кажат да подадат заявление или ще има рискови последици, които включват загуба на правата им за здравеопазване и заетост.

Министърът на имиграцията Кевин Фостър заяви, че е изключил удължаването на крайния срок, който е на 30 юни, въпреки огромния скок на заявленията, които сега достигат от 10 000 до 12 000 на ден.

Той обаче заяви, че на гражданите на ЕС, които не са подали молби до крайния срок, няма да се  отменят социалните обезщетения от 1 юли и обеща Министерството на вътрешните работи да бъде гъвкаво и снизходително.

Министерството на вътрешните работи има 5,6 милиона заявления за статут на граждани на ЕС, включително някои повторения. Длъжностни лица разкриха изоставане от 400 000, което може да отнеме време до края на лятото, за да бъдат обработени всички.

Той е получил 1,5 милиона обаждания на линия за помощ и 500 000 искания за помощ чрез онлайн форма за контакт – индикация за безпрецедентния мащаб на усилията и предизвикателствата, пред които са изправени мнозина.

За да приюти онези, които няма да имат решение в продължение на месеци, правителството ще издаде „удостоверение за кандидатстване“, на което всички кандидати могат да „разчитат като доказателство за достъп до правото си на работа или наем“, каза Фостър. Може да се използва и за достъп до Националната здравна система.

В брифинг пред репортери във вторник Министерството на вътрешните работи заяви, че ще работи с отделни лица, за да разбере причините за това, че не кандидатстват, вместо да ги депортират.

Не се очаква обаче гъвкавият подход да бъде постоянен и според правилата за имиграция гражданите на ЕС, които подават късно заявления, ще трябва да предоставят „разумни основания“ за това.

Новите правила бяха въведени в резултат на напускането на Обединеното кралство от ЕС и са предназначени да защитят вече живеещите в Обединеното кралство и британските граждани, които вече са се установили в ЕС, след като Брекзит влезе в сила на 1 януари тази година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!