Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Кърджалийското село Велишани е в ужас от увеличаващи се случаи на набези на вълци върху домашни животни. Последният случай е отпреди 4 дни, когато крава, която е била пусната на паша в близката горичка, е била нападната от хищниците.

Това споделя кметът на кметство Велишани Севим Салиф и уточнява, че само през април 2 крави и над 10 овце и кози са били нападнати от вълци.

По негови сметки, от декември досега жертва на хищниците са станали близо 40 животни от кметството. Засегнати са стадата на шестима стопани от общо 20 в селото, разказва още кметът, цитиран от Дарик.

„Набезите от вълци станаха много. Изглежда намериха среда тук в района – спокоен е районът, има храна и нападенията над домашни животни зачестиха“, коментира Севим Салиф.

На територията на кметството има 400 крави и 250 овце, а животновъдството е основен поминък на населението. По думите му, има случаи и на нападения на вълци срещу стадата в присъствието и на пастир. Затова, според него, частичното разрешаване на проблема, е освен отстрел на хищниците от ловците в дружинките, така и пастирите, които са ловци и имат право да ловуват, да получат индивидуални разрешителни за отстрел, от които да се възползват при появата на вълци по време на паша на стадата.
Той си спомня, че преди десетина години набезите на хищници са били осезаемо по-малко. Тогава популацията на вълци е била намалена след организирани хайки. Проблемът отново е на дневен ред от около година, а за да се справи с него, кметът на селото е потърсил помощ от Държавно ловно стопанство (ДЛС) „Женда“ и Ловно-рибарското дружество в Кърджали, откъдето е получил уверение за подкрепа в рамките на закона.

Директорът на ДЛС „Женда“ инж. Радослав Боев коментира, че е разговарял с кмета на Велишани по проблема. По думите му в настоящия сезон законът не позволява да се правят хайки и групов лов на хищници, но целогодишно могат да се издават разрешения за индивидуален лов. Отчете, че за периода на ловен сезон 2022/2023 са отстреляни общо 7 вълка, 5 от които от двете дружинки, ловуващи на територията на кметството. Издадените разрешителни за лов на хищници на територията на ловното стопанство са около 300, а броят на ловните дружинки в обхвата – 15.

„Вълците са част от екосистемата и ролята на ловното стопанство и на ловните дружини е да регулират популацията, а не да изтребват, защото всяко животно има своята функция в екосистемата. Затова ние правим необходимото за контролиране на популацията, но и стопаните трябва да са по-отговорни по отношение на безстопанствената паша на домашните им животни“, коментира инж. Боев.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук