На снимката: Теменужка Петкова, министър на енергетиката

„Росатом“ проявява интерес да строи АЕЦ „Белене“, стана ясно след срещата на енергийния министър Теменужка Петкова с директора на руската държавна атомна компания Алексей Лихачов. Те разговаряли в рамките на деветия Международен форум „Атомекспо“ в Москва.

Протест срещу строителството на АЕЦ "Белене", София 2012-та.
Протест срещу строителството на АЕЦ „Белене“, София 2012-та.

След като миналата година с общи усилия разрешихме казуса, след постановеното арбитражно решение за АЕЦ „Белене“, следващата важна стъпка пред нас е свързана с възможността за реализация на произведеното за проекта оборудване, подчертала Петкова.

На практика, в края на миналата година, нашата страна разплати на руската държавна атомна компания „Атомстойекспорт“ и последния транш от общо 620 млн. евро, на които беше осъдена, съгласно решение на арбитража в Женева заради спряното строителство на АЕЦ „Белене“. Самото оборудване АЕЦ „Белене“, за което руската компания „Атомстройекспорт“ осъди Националната електрическа компания (НЕК), пък се оказа поръчано от двамата изпълнителни директори на държавната компания Любомир Велков и Мадрик Папазян, но без решение на Управителния съвет (УС) и в този смисъл – било нелегитимно.

Петкова обяснила на Лихачов плановете на страната активите по проекта „Белене“ да се отделят в компания, която да бъде предложена за приватизация. По думите й освен с изградена площадка, част от съпътстващата инфраструктура и произведеното оборудване за АЕЦ „Белене“, България разполага и с технически отлично подготвени експерти.

В случай че в рамките на подобна процедура не бъде намерен стратегически инвеститор, разглеждаме и възможността част от оборудването за „Белене“ да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, напомнила Петкова.

В рамките на форума Петкова се срещнала и с генералния директор на „Росатом сервиз“ и ръководител на проекта за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ Евгений Салков. Теменужка Петкова изразила увереност, че съвместната работа  по удължаване на живота на 6-и блок на българската атомна централа,между експертите на АЕЦ „Козлодуй“ и на „Росатом“, ще завърши успешно и изразила задоволство, че дейностите се изпълняват в заложените срокове и обеми.

В началото на месеца министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписа с друга голяма руската компания – „Газпром“ пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура у нас. Подобни действия на правителството противоречат на декларациите му, че нашата енергетика се опитва да излезе от сянката на Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!