Пътна карта - Теменужка Петков
На снимката: министърът на енергериката Теменужка Петкова подписва пътна карта с председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер, 2017 г.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на „Газпром“ Аексей Милер са подписали пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България като се отчитат правилата на ЕС.

Това съобщиха от Министерството на енергетиката. Двамата са разговаряли в Санкт Петербург, където Петкова участва в Петербургския международен икономически форум — 2017-та.

Обсъдено е било и сътрудничеството в газовата сфера. От 2013-та насам непрекъснато се увеличават доставките на руски природен газ за България, като през първите пет месеца на 2017-та увеличението е с 14.5% спрямо същия период на предходната година. За съжаление, обаче, макар че няма законови или други пречки за внос на газ от други източници, нашият пазар има един доставчик – „Газпром„, а всички проекти за междусистемна свързаност с други страни се развиват мудно.

По време на срещата особено внимание било отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информирал Теменужка Петкова за изпълнението на проекта „Турски поток“ и изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа.

Петкова го информирала за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук