Кредитният рейтинг на България остава непроменен

Международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch Ratings) повиши перспективата на кредитния рейтинг на България до положителна от стабилна. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България BBB- в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната ВВВ+, както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута F3, съобщава Министерството на финансите.

Подобряването на перспективата до положителна отразява оценката на „Фич“, че показателите за развитието на външния сектор на България значително са се подобрили. Продължителният период на постоянен спад на съотношението на външния дълг към БВП и положителните тенденции по текущата сметка, са довели до по-добро представяне на външните финанси на България в сравнение със страните от групата с рейтинг „ВВВ“.

Спрямо другите страни със сходен рейтинг показателите за публичните финанси на страната повлияват положително за повишаването на оценката на рейтинга. От Агенцията очакват бюджетен дефицит за 2017 г. от 0,6 на сто от БВП, който е доста по-нисък от групата с рейтинг „ВВВ“. Държавният дълг към БВП ще продължи да намалява под този на страните с рейтинг „ВВВ“, посочват от министерството.

Растежът на БВП се засилва. Агенцията прогнозират икономиката на България да нарасне с 3,0 % през 2017-2018 г., което съответства на средния темп на растеж за държавите с рейтинг „ВВВ“.

Според „Фич“, оценката може да бъде повишена при засилване на потенциала за растеж на БВП и постепенно сближаване с равнищата на доходите спрямо държавите от групата със сходен рейтинг, по-висок икономически растеж без появата на външни дисбаланси и бюджетна стабилност.

Перспективата може да бъде понижена, обаче, до стабилна при по-високи бюджетни дефицити, водещи до бързо влошаване на публичния дълг, както и ако се трупат условни задължения, например подкрепа на държавни предприятия с публични средства.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук