Основателят на информационна агенция „Блумбърг“ и неин главен изпълнителен директор Майкъл Блумбърг предложи да заплати 15 млн. долара във фонда на ООН за климата, в замяна на финансирането, което международната организация ще загуби, след като американският президент изтегли САЩ от Парижкото споразумение.

Това е точният размер на сумата, която се очакваше да внесат Съединените щати към текущия бюджет на рамковата конвенция за климата на ООН.

„Американците не се оттеглят от парижкото споразумение за климата“, написа в соцаилната мрежа Туитър милиардерът филантроп и бивш кмет на Ню Йорк. „Напротив – продължаваме напред“, четем още в поста.

.@BloombergDotOrg and partners will provide up to $15M in funding the @UNFCCC stands to lose from Washington. https://t.co/o8g2sKKbsz

Блумбърг е уверен, че „хора извън администрацията“, без подкрепата на федералното правителство, ще постигнат необходимото  намаляване на вредните емисии в САЩ, до 2025-та.

В писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, цитирано от „Ню Йорк Таймс“, Блумбърг пише:

Повечето решения, които изразяват позицията на американците към климатичните промени, се вземат от градските, щатските власти, бизнеса и гражданското общество. Всикчи те продължават да подкрепят споразумението от Париж.

Блумбърг се присъедини към нарастващия хор на бизнес лидерите от различни индустрии, които публично осъждат решението на Тръмп да оттегли САЩ от сделката за климата.

Главният изпълнителен директор на „Тесла“ Елън Мъск и този на „Дисни“ Боб Айгър напуснаха Президентския съвет в знак на протест, а компании като „Гугъл“ и „Шел“, отправиха критика срещу решението на американския държавен глава в интернет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук