Росатом, АЕЦ Белене

В рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“, обявена на 22 май 2019 година, държавната корпорация „Росатом“ подаде заявление за участие в процедурата в установените срокове. Заявлението бе прието от Националната електрическа компания на България, съобщиха от „Росатом“.

Проектът е с много неизвестни, като има експерти, които смятат, че никоя компания няма да се нагърби с реализацията му в качеството си на инвеститор без държавни гаранции, каквито засега уж не се предвиждат. Енергийният министър Теменужка Петкова обаче беше тревожно уклончива в края на миналата седмица, когато заяви по темата, че „е рано да се говори за отстъпки в хода на процедурата, която към момента има ясни параметри“, и че „като навлезем във фаза на преговори ще видим кой на какви отстъпки е склонен и дали такива ще има“. Тя не пресече категорично опасенията от възможност за заден ход на правителството по отношение на въпроса с държавната гаранция.

Друг проблем може да се появи, ако ЕК наистина третира реанимирания проект като нов, както е според интерпретацията на отговорите на запитването на евродепутата Светослав Малинов по темата от миналата година. Ако това стане, ще трябва да се проведе нов процес на нотификация от ЕК, който може и да не завърши блъгоприятно. От Министерство на енергетиката обаче отричат такава възможност.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключване на процедурата е 12 месеца от датата на публикуване. Днес изтича срокът за първата стъпка от процедурата – подаване на заявления за участие.

По неофициални сведения интерес към проекта има и от корейската „Хидроатомна енергийна корпорация“ и от Китайската държавна ядрена корпорация. Интерес за дял в проекта има и от българска компания, която засега остава неизвестна, според БНР.

Официалната информация за представените кандидатури се очаква утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!