АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй"

„Росатом“ спечели търг за модернизацията на оборудване за пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, гласи съобщение на държавната корпорация. Търгът за модернизацията беше обявен през септември 2019 г. В рамките на подписания договор между „Росатом сървисис“ и АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде модернизирана апаратурата за контрол на неутронния поток за двата блока на „Козлодуй“.

Тази апаратура играе важна роля за сигурността на ядрените централи и е предназначена за работата на системата за управление и защита на водно-водния енергиен реактор.

Към процеса на модернизация ще бъдат привлечени главният конструктор на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ – „ОКБ Хидропрес“ – и научният ръководител на проекта Курчатовският институт.

Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП – Систематом“, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти. Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис“ за АЕЦ „Козлодуй“, е и удължаването на срока на експлоатация на пети и шести енергоблок.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!