Днес лидерите на държавите членки на Европейския съюз ще обсъдят пакет от стимули, подобен на плана „Маршал“ заради последиците, които ще има върху икономиките в резултат на пандемията от коронавирус.

По-рано тази седмица, пред белгийската телевизия LN24 председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че е обсъдил с посланиците на 27-те държави членки на ЕС създаването на „стратегия за стимули, подобна на план „Маршал“.

„И когато казвам подобна на план „Маршал“, го казвам със силна амбиция“, допълни той.

Мишел смята, че ще има сериозни икономически последици в резултат на тази криза, което налага „да сме много активни много скоро“.

Според него това трябва да бъде план, който да „мобилизира капитал от ЕС в рамките на европейския бюджет, който трябва да мобилизира национални фондове и който трябва освен това да мобилизира частния сектор“ и добави: „Ще трябва да използваме всички инструменти.“

Днес лидерите на 27-те държави членки ще проведат видеоконферентно заседание на Европейския съвет. Очаква се те да поискат Европейската комисия да представи нов план за икономическо възстановяване.

Според „Политико“ в чернова на изявление, подготвена преди разговорите на лидерите, пише, че блокът ще се нуждае от „стратегия за изход, всеобхватен план за възстановяване и безпрецедентни инвестиции“ за кризата с коронавируса и ще „покани Комисията да започне да работи по предложение за пътна карта за възстановяване, придружена от план за действие“.

Председателят на ЕС Шарл Мишел добави още:

„Не трябва да очакваме спринт, тази криза ще има последици в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.“

Интересно е да се отбележи, че Европейският съюз още няма гласуван бюджет за следващия програмен период – 2021-2027г. Мишел е оптимист, че настоящата криза ще окаже влияние върху преговорите за бюджета на ЕС.

В началото на седмицата испанският премиер Педро Санчес призова да бъде въведен план „Маршал“ за справяне с икономическите последици.

Санчес заяви и подкрепата си за т.нар. „коронабонуси“, които спомагат за споделяне на рисковете сред всички страни в ЕС. Той поиска и обща осигуровка за безработица.

До момента Испания стоеше настрана при преговорите за справяне с кризата с коронавируса, които европейските лидери водят чрез видеоконференции. Италия и Франция настояват за по-решителни действия от страна на европейските институции. Германия и Нидерландия пък са по-умерени и призовават за благоразумие, преди да се пристъпи към драстични мерки.

На този фон Испания призова за координиран отговор на Европа за справяне с извънредната ситуация заради коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук