Ротшилд купи летището на Кишинев

Новият собственик на международното летище на столицата на Молдова Кишинев стана Натаниел Ротшилд, представител на династията Ротшилд, занимаваща се с банково дело и инвестиции от края на XVIII век. Това се казва в съобщение на пресслужбата на летището.

В информацията се посочва, че международното летище в Кишинев „направи впечатляващо впечатление на господин Ротшилд“ – най-малкото от „четири деца и единственият син на лорд Джейкъб Ротшилд и Серина Мери Дън, внучка на сър Джеймс Дън, канадски финансист и магнат“. Списание „Форбс“ оценява личното богатство на Натаниел Ротшилд през 2012 г. на един милиард долара. Династия Родшилд е една от най-богатите фамилии в света.

Летището на Кишинев през 2013 г. беше прехвърлено на концесия към „Авиа Инвест“. Според unimedia.info, компанията за инвестиции в недвижимо имущество на Ротшилд NR Investments, , е придобила 95 процента от акциите на компанията. Сумата на транзакцията не е посочена. Съветникът на премиера на Молдова Кристина Бужор заяви, че за осъществяване на сделката не е необходимо съгласието на властите, тъй като това не е предвидено в концесионния договор.

В Молдова от много години не стихва скандалът около прехвърлянето на летището на „Авиа Инвест“. Прокуратурата настоява да образува наказателно производство срещу редица високопоставени молдовски служители поради предполагаеми нарушения на концесията на летището. Освен всичко друго има подозрения за незаконно присвояване на държавна собственост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!