граница

Българското правителство поиска от ЕС допълнителни 80 милиона евро за подсилване на граничния си контрол срещу прилива на бежанци, съобщи „Ройтерс“. ЕС вече обяви, че е определил 150 милиона евро за България със същата цел.

Иво Цеков, професор по балкански международни отношения от Софийския университет, заяви, че притокът на бежанци е проблем както за България, така и за ЕС:

„Очевидно е, че през последните няколко години имаше огромен приток на хора, идващи от Близкия Изток, бягащи предимно от Сирия, но също така и от Централна Азия и Северна Африка. В един момент това стана проблем за България, защото ние трябва стриктно да приемем определени протоколи, като например относно кой влиза в България и следователно – в ЕС. В този смисъл въпросът е много по-обхватен и не се отнася само до България. Става дума за сигурността на ЕС и за външните граници на съюза“ – заяви Цеков.

Преди десетина дни на форума ЕС – Африка във Виена българският премиер Бойко Борисов съобщи, че се водят преговори за въпросните 80 милиона евро за укрепване на външните граници. Вчера на четиристранната среща с лидерите на Сърбия, Гърция и Румъния в Белград той изрази опасенията си от разрушителния потенциал на мигрантския проблем, като каза, че „ако нещо може да потопи Балканите, това е този въпрос“.

Откакто европейската мигрантска криза започна през 2015 година, огромен брой бежанци се опитаха да достигнат западните и северните европейски държави, като навлизат от Турция, Гърция и България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!