Папа Франциск

На 5 май следващата година папа Франциск ще се срещне с патриарх Неофит в рамките на тридневното си посещение в България. След произнасянето на приветствените думи в Синодалната палата главата на римокатолическата църква ще разгледа храм-паметника „Св. Алексанъдр Невски“, обяви по bTV западно- и средноевропейският митрополит Антоний.

Папа Франциск ще посети България от 5 до 7 май, като част от обиколката му на Балканите. След София той ще посети Скопие.

„Папата е един скромен човек, издигнат на един много сложен пост. Той е индивидуален и излиза извън протокола, в него има детска простота, като, че ли е по-различен от другите папи“, така Антоний описа папа Франциск.

В коментар за атентата на коледния базар в Страсбург митрополитът заяви, че Европа е християнска и като такава не може да бъде добра почва за интеграция за хората, които изповядват исляма, защото „тук има сблъсък между две култури“.

Относно даряването на органи той каза, че при спазване на всички биоетични норми и установяването на мозъчната смърт, може да се пристъпи към даряване на органите. Антоний припомни, че БПЦ вече излезе с позиция, че донорството е проява на християнска любов, но за да се даде благословия, има няколко условия.

Митрополитът посочи още, че не одобрява експериментите за първите генетично модифицирани бебета и определи това като вмешателство, защото според него „Бог е установил света премъдро в хармония“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук