Европейската комисия

Германия, настоящ президент на Европейския съюз, предложи схема, която свързва достъпа до парите от ЕС, включително 750 милиарда евро фонд за възстановяване, със зачитането на върховенството на закона, показва документ, видян от „Ройтерс“ в понеделник.

Предложението ще бъде в основата на преговорите между Европейския парламент и 27-те правителства на ЕС, които през юли се съгласиха по принцип на такъв механизъм, но пропуснаха много подробности, за да избегнат вето от Полша или Унгария, чиито националистически правителства са обвинени в нарушаване на демократичните норми на ЕС.

Варшава и Будапеща са под разследване от ЕС за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. И двете биха могли да загубят десетки милиарди евро финансиране, ако се установи механизмът /за отчитане/ на върховенството на закона.

Само от фонда за възстановяване, с изключение на свързания с него дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-27 г., Полша би била изложена на риск да загуби достъп до 23 милиарда евро (26,84 милиарда долара), а Унгария – до шест милиарда.

„Върховенството на закона изисква всички публични правомощия да действат в рамките на ограниченията, определени от закона… под контрола на независими и безпристрастни съдилища“, гласи предложеният проект за регламент, който се нуждае от одобрението на Европейския парламент.

Но по-голямата част от законодателите в ЕС искат връзката между парите и върховенството на закона да бъде по-силна от договорената през юли и германското предложение – придържащо се плътно към лятното споразумение на лидерите – почти със сигурност ще разочарова камарата.

Либералният германски депутат от ЕС Мориц Корнер, който ръководи работата на камарата по въпроса, заяви, че Берлин се „гушка“ с евроскептични, националистически владетели във Варшава и Будапеща.

„Без автоматична система за санкции предложението на Германия не успява да защити върховенството на закона и коректността на бюджетните разходи на ЕС“, каза той пред „Ройтерс“, когато бе попитан за схемата.

Според германския документ наказанието за нарушения на върховенството на закона би включвало спиране на притока на пари от ЕС към столиците, разглеждани като нарушаващи демократичния контрол и баланс. То ще бъде решено с мнозинство от гласовете на правителствата на ЕС по препоръка на изпълнителната Европейска комисия на ЕС.

Това може да позволи на други правителства да преодолеят опозицията от Полша и Унгария.

Но онези, които търсят по-силна връзка /между пари и законност – бел. ред./, твърдят, че трябва да се наложи обратната формула – да е необходимо мнозинство от правителствата в ЕС, с което да се отхвълят, вместо да се подкрепят, препоръките на Комисията запреустановяване на финансирането на онези, които нарушават върховенството на закона.

Тази формула ще направи наказанията по-вероятни, като остави на правителствата по-малко място за политическа търговия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук