На снимката: Андрей Мелниченко.

Руският бизнесмен Андрей Мелниченко отстъпил контрола върху две от най-големите компании за въглища и торове в света на съпругата си ден преди да бъде санкциониран от Европейския съюз, казват трима запознати.

Мелниченко, който направи богатството си в руската енергийна индустрия в годините след падането на Съветския съюз през 1991 г., се отказа от дяловете си в производителя на въглища Siberian Coal Energy Company (SUEK AO) и групата за торове EuroChem Group AG на 8 март, в деня на неговия 50-ти рожден ден, оставяйки на съпругата си Александра Мелниченко да контролира компаниите, казват въпросните хора.

До 8 март Мелниченко контролира двете компании чрез верига от тръстове и корпорации, простираща се от Москва и швейцарския град Цуг до Кипър и Бермудските острови, според правните документи, прегледани от „Ройтерс“.

От 2006 г. съпругата на Мелниченко беше втора по ред след съпруга си в списъка на действителните собственици на двете компании в секретни документи, според тримата души, които се съгласиха да говорят с „Ройтерс“, ако останат анонимни, защото не им е позволено да говорят публично за активите на съпрузите. Това означава, че тя ще наследи собствеността върху компаниите, в случай че съпругът ѝ почине, твърдят тези хора.

Когато войната в Украйна започна през февруари обаче, Мелниченко се тревожил, че ще попадне под режима на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, казаха запознати. На 8 март Мелниченко започнал процедура по пенсиониране, което реално предизвикало същите юридически последици, които биха се случили, ако бизнесменът беше починал – тоест съпругата му станала собственик на бизнеса му.

Ройтерс не успя да се свърже с Мелниченко и съпругата му за коментар.

Говорител на базираната в Русия SUEK не отговори на съобщения с искане за коментар. Базираната в Швейцария EuroChem потвърди, че Александра Мелниченко е сменила съпруга си като действителен собственик.

„След напускането на нейния основател, основната действителна собственост на Мелниченко, притежаващ 90% дял в глобалната компания за торове, автоматично премина на съпругата му“, се казва в изявление на компанията, дадено за „Ройтерс“ в сряда.

За ролята на съпругата на Мелниченко в EuroChem за първи път съобщи швейцарският вестник Tages-Anzeiger. Нейната роля в SUEK, както и момента на промяна на собствеността и други подробности, се съобщават тук за първи път.

Мелниченко, който основа SUEK и EuroChem преди две десетилетия, беше класиран като осмия най-богат човек в Русия миналата година от Forbes, със състояние, оценено на 18 милиарда долара.

Европейският съюз санкционира Мелниченко, позовавайки се на предполагаемата му близост до Кремъл, на 9 март, като част от опита на Запада да накаже руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна на 24 февруари. Санкциите, които включват замразяване на активите му, забрана за влизане в Европейския съюз и забрана на организации от ЕС да му предоставят средства, не се отнасят за съпругата му, нито за дъщерята и сина на двойката.

Великобритания също включи Мелниченко, който е руснак, но е роден в Беларус и има майка украинка, в списъка си със санкционирани лица на 15 март. Швейцария наложи санкции срещу него на следващия ден.

Бизнесменът каза в изявление пред „Ройтерс“ през март, след като бяха наложени санкциите на ЕС, че войната в Украйна е „наистина трагична“ и той призовава за мир. Говорител на Мелниченко каза по това време, че той няма „политически пристрастия“.

Западните правителства наложиха широки санкции срещу руски компании и физически лица в опит да принудят Москва да се оттегли.

Но някои санкционирани руски бизнесмени, включително Роман Абрамович и Владимир Евтушенков, прехвърлиха активи на приятели и членове на семейството, подклаждайки съмнения относно ефективността на тези опити за натиск върху Москва.

Докато все още не бил под удара на санкциите, според източниците на „Ройтерс“ Мелниченко дал инструкции за промени в собствеността на компаниите си от убежище близо до планината Килиманджаро, където празнувал рождения си ден.

Адвокатът на Мелниченко не отговорил на въпроси относно пътуването до Килиманджаро.

Прехвърлянето на собствеността на Мелниченко в SUEK и EuroChem има големи последици.

След прегледи, продължили няколко седмици, швейцарските финансови власти стигнаха до заключението, че двете компании могат да продължат да работят нормално с мотива, че Мелниченко вече не участва в тях. SUEK и EuroChem заявиха, че британските и германските финансови регулатори са стигнали до подобни заключения.

Британските и германските регулатори не отговориха на искания за коментар.

След приключване на прегледите в края на април, SUEK и EuroChem – които миналата година имаха приходи от съответно 9,7 милиарда долара и 10,2 милиарда долара, успели да възобновят разплащането на милиони долари към притежателите на облигации като лихвени плащания.

През последните седмици SUEK и EuroChem се обърнали към западни клиенти, като им показали документи с новата структура на собственост в опит да ги уверят, че могат да продължат да правят бизнес с бившите компании на г-н Мелниченко, казаха двама запознати.

Край на плащанията

В Швейцария Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) заяви, че нито SUEK, нито EuroChem са под санкции в страната.

SECO заяви, че доколкото ѝ е известно, към момента на налагането на санкции от ЕС и Швейцария, Мелниченко вече не е бил собственик на дружеството, което притежава EuroChem.

SECO също така заяви, че търси потвърждение от EuroChem, че повече няма да предоставя средства на Мелниченко.

„Компанията и нейният мениджмънт са гарантирали писмено на SECO, че швейцарските санкционни мерки ще бъдат изцяло спазени и по-специално, че няма да бъдат предоставени средства или икономически ресурси на санкционирани лица“, каза SECO в отговор на запитване.

Швейцарските власти защитават решението си да не разширяват санкциите и върху съпругата на Мелниченко или на бившите му компании, като посочват, че властите на ЕС също не са ги санкционирали.

„В този случай ние направихме точно това, което направи ЕС“, каза швейцарският министър на икономиката Ги Пармелин пред швейцарска телевизия в сряда.

Пармелин добави, че Швейцария е предпазлива, защото санкционирането на EuroChem в момент, когато цените на торовете се повишиха в повечето части на света, може да има ужасни последици за селскостопанските пазари. EuroChem заявива, че е произвела повече от 19 милиона метрични тона тор миналата година – приблизително 10% от световното производство, според данните на ООН.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви, че няма информация за прехвърляне на активите на Мелниченко на съпругата му. Комисията заяви, че е готова да затвори вратичките, които позволяват на лицата и компаниите да избягват нейните санкции. По-рано тази седмица Европейската комисия направи предложение за криминализиране на действията за заобикаляне на санкциите, включително чрез прехвърляне на активи на членове на семейството.

Мелниченко – математикът, който някога мечтал да стане физик, напуснал университета, за да се потопи в хаотичния – и понякога смъртоносен – свят на постсъветския бизнес.

Той основа MDM Bank, но през 90-те години на миналия век все още е твърде незначителен, за да участва в приватизациите при президента Борис Елцин, чрез които избрани активи на бивша суперсила бяха дадени на група бизнесмени, които по-късно станаха известни като олигарси поради своето политическо и икономическо влияние.

Тогава Мелниченко започва да изкупува често проблемни акции за въглища и торове, което по-късно го прави един от най-богатите хора в Европа.

Когато обяви санкциите си, ЕС заяви, че Мелниченко „принадлежи към най-влиятелния кръг от руски бизнесмени с близки връзки с руското правителство“.

Мелниченко беше сред десетките бизнес лидери, които се срещнаха с Путин в деня, в който Русия нахлу в Украйна, за да обсъдят въздействието на санкциите, демонстрирайки тесните си връзки с Кремъл, се казва в заповедта на ЕС за санкции от 9 март.

Тогава говорител на Мелниченко отрече бизнесменът да принадлежи към най-близкото обкръжение на Путин и каза, че ще оспори санкциите в съда. На 17 май Мелниченко оспори санкциите, като подаде жалба до Общия съд на ЕС, който разглежда жалби срещу европейски институции, показват съдебните протоколи.

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“ за разоръжаване на Украйна и за защитаването ѝ от фашисти. Украйна и Западът казват, че фашисткото обвинение е безпочвено и че войната е непредизвикан акт на агресия.

Италия конфискува суперяхтата на Мелниченко – чиято цена е 530 милиона евро, на 12 март, три дни след като той беше включен в списъка със санкционирани от ЕС лица.

SUEK и EuroChem заявиха на 10 март, ден след като ЕС обяви санкции срещу Мелниченко и 159 други лица, свързани с Русия, че техният основател е подал оставка от позициите си в борда на компаниите.

Публикацията е на „Ройтерс“, заглавието и преводът са на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук