Кирил Петков

Остри реплики размениха днес премиерът Кирил Петков и замесник-председателят на Движението за права и свободи Станислав Анастасов. Причината за репликите беше фигурата на Делян Пеевски.

Петъчният парламентарен контрол днес започна с въпрос на народния представител от ДПС и заместник-председател на партията Станислав Анастасов към министър-председателя Кирил Петков.

Според ДПС премиерът е дал 166,2 млн. лв. за жп линията Волуяк-Драгоман без разрешението на Европейската комисия. Покрай питането, което касаеше финансирането на въпросния проект за модернизация на железопътни линии, ДПС и правителството продължиха словесната престрелка, наблюдавана през последните дни.

В сряда представители на ДПС изказаха твърдения, че са били заплашвани от премиера Кирил Петков. По време на извънреден брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че предполагаемите заплахи дошли по линия санкциите “Магнитски”. Станислав Анастасов пък разказа за изпратено от премиера текстово съобщение със следното съдържание: “Аз ще ви оправя. Джеймс О‘Брайън е човекът, до три седмици очаквайте новини“.

Според информацията в медиите, Джеймс О‘Брайън е настоящият ръководител на службата, която отговаря за координацията на налаганите от САЩ санкции. О‘Брайън е бил назначен на поста от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 14 април т.г. Предполага се, че именно той би предприел следващи действия по “Магнитски”.

Какво си казаха Петков и ДПС в пленарната зала?

Преди да зададе въпроса си по парламентарния контрол Станислав Анастасов от парламентарната трибуна заяви, че на влизане в залата премиерът Кирил Петков се обърнал към парламентарната група на ДПС с думите: “ДПС сте станали много страхливи”. Въпросните думи бяха посрещната с усмивка от премиера.

“Драги ми министър-председателю, не познавате нито демократичната история на България, нито тази на ДПС”, каза още Анастасов.

Последва отговор на премиера по поставения по реда на парламентарния контрол въпрос. „Обектът жп линия София – Драгоман е обект с национално значение. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет от 8 юли 2011 г., преди повече от десет години. Конкретният участък от вашето питане, Волуяк – Драгоман, е част от големия проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница“, който е един от предварително дефинираните проекти на мрежата TINT и е част от националната жп мрежа на България. Осъществяването на този проект е от особено важно обществено значение, именно за това е приоритет на нашето правителство“, обясни премиерът Петков от парламентарната трибуна.

Той увери, че решението на Министерския съвет да даде разрешение на Министерството на транспорта и съобщенията и на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ да подпишат договор за финансиране на проекта, с отпусната финансова помощ в размер на 166,2 млн. лева от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020, е в съответствие на закона.

“Страхопочитаеми министър-председател Петков, изговорихте много, но пак не отговорихте на нито един от въпросите”, продължи Анастасов във времето си за доуточняващи въпроси, каза заяви, че правителството бърза да плати 166 милиона лева, заобикаляйки Европейската комисия.

“Когато Вие хвърляте кал по ДПС и колегата ми Пеевски, явно Вие правите точно това, което твърдите, че другите правят”, каза още депутатът от ДПС.

“Това, което разбирам е, че Движението за права и свободи е фокусирано в защитата на един свой депутат – Делян Пеевски. Всички разговори, коментари – и от трибуната, и от медиите, са, за да застанат в пълна защита на Делян Пеевски. Разбирам, че за Движението за права и свободи това е единственият фокус, но мисля, че може да се фокусираме в по-важни въпроси, освен неговата цялостна и пълна защита. Българите знаят защо го правите”, заяви министър-председателят Петков.

“Движението за права и свободи ще защити всеки български гражданин, който е станал обект на Вашата агресия и на Вашата кал”, отговори Анастасов.

Премиерът не отговори на тези думи от трибуна, но на излизане от залата се спря до депутата от ДПС и размениха няколко думи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук