На снимката: Диана Русинова

Проблемите с пътната безопасност са много, но основният проблем тръгва от държавата и от липсата на разбиране от страна на държавата за това как трябва да се разрешават проблемите. Държавата е във фаза на отрицание, каквото и да я попитате ще каже: „не е вярно”. Да, но пътната безопасност изисква да си кажем истината.Това каза в интервю за Дебати.БГ Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики.

Тя обяснява, че за да се стигне до едно пътнотранспортно произшествие, има няколко фактора – човек, път и автомобил.

„Когато направим извода, че ние на всяко едно ниво имаме проблем – тоест имаме проблем с пътищата поради некачествено строителство, до голяма степен липса на поддръжка, липса на контрол на това как се осъществява поддръжката на пътищата, минем през липсата на контрол върху това какво е състоянието на пътните превозни средства и стигнете до липсата на контрол при водачите и тяхното обучение например, това означава, че ние на всяко едно ниво имаме някакъв проблем. Резултатът с многото пътнотранспортни произшествия е налице и той е факт и ние не можем да го отречем. В общи линии, както и да си кривим душата, опираме до липсата на държавата, която трябва да осъществява най-важното нещо – контрол и по състоянието на пътищата, и по обучението на водачите, както и на автомобилите.”

Тя даде и пример с катастрофирало на АМ „Струма” тежкотоварно превозно средство, превозващо азот.

„В понеделник всички институции бяха там. Органът, който трябва да отиде да провери има ли този камион лиценз, има ли право да превозва този товар, има и изобщо право да се намира на пътя – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” нямаха техен представител. Не само това, а и буквално подминаха пътния инцидент, гледайки на другата страна, защото техен патрул мина, но той не спря.”

Повече за това какъв ще бъде резултатът от промените, които се готвят в Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата, какви са били очакванията на организациите, занимаващи се с пътна безопасност и какви са другите фактори за пътните инциденти четете утре в интервюто на ДЕБАТИ.бг с Диана Русинова.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук