Кирил Петков
На снимката: премиерът Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Правителството днес решава дали да подкрепи кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО. Това става ясно от дневния ред на заседанието на Министерски съвет.

Днешното заседание на Министерския съвет ще започне в 12:30 часа, а дневният му ред включва 34 точки.

Като 28-ма точка е включено обсъждането на Проект на Решение за одобряване проекти на протоколи към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция и за упълномощаване на временно управляващия Постоянната делегация на Република България към НАТО за подписването им. Вносител на проекта за решение е Министерството на външните работи.

По всяка вероятно България ще подкрепи влизането на Швеция и Финландия в НАТО, тъй като до този момент не е изявявала мнения против присъединяването им към Алианса. Разширяването на НАТО е била една от темите, обсъдени в телефонен разговор вчера от президента Румен Радев и полския му колега Анджей Дуда.

Швеция и Финландия официално подадоха молбите си за членство в НАТО на 18 май т.г. Присъединяването им към Организацията на Северноатлантическия договор е пряко последствие от войната, която Русия започна в Украйна.

Към този момент Република Турция остава единствената държава от Алианса, която се противопоставя на членството на двете държави. В последните дни висши държавни служители на Финландия и Швеция пътуваха до Анкара, за да се срещнат с говорителя на президента на Турция Ибрахим Калън и с турския заместник-министър на външните работи Седат Онал. Преговорите между държавите продължават.

За да бъдат приети Швеция и Финландия в НАТО, всички членки на Алианса трябва да подкрепят кандидатурите им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук