танк
на снимката: военен танк в Сирия

Русия провежда  танкови маневри с жива стрелба в близост до украинската граница във вторник, като същевременно изрази разочарованието си от перспективите на разговорите със САЩ по въпросите на сигурността, които Вашингтон се надява да отстранят възможна заплаха от нахлуване в Украйна, съобщава „Ройтерс“.

Ден след като американската страна призова Русия по време на преговорите в Женева да изтегли приблизително 100 000 войници от районите до границата, министерството на съобщи, че около 3000 военнослужещи са започнали бойно обучение, включително симулирани битки в четири региона на Югозападна Русия.

Ученията показват, че Кремъл няма намерение да облекчава военния натиск, който доведе Съединените щати до масата за преговори, където Москва представи искания за широки гаранции за сигурност от Запада.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че е положително, че разговорите в понеделник са се провели по открит, съществен и директен начин, но че няма реална причина за оптимизъм. Русия иска бързи резултати, каза той.

Тук няма ясни срокове, никой не ги определя – има само руската позиция, че няма да се задоволим с безкрайното протакане на този процес.

Песков каза, че ситуацията ще бъде по-ясна след още два кръга от преговори, които Русия трябва да проведе тази седмица – с НАТО в Брюксел в сряда и в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във Виена в четвъртък. Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд каза пред репортери, че е „разочароващо да чуя“, че Кремъл не намира причина за оптимизъм в преговорите и каза, че Вашингтон иска „конструктивният“ обмен на мнения да продължи.

Русия, като провежда учения с жив огън, „очевидно върви точно в обратната посока“ на деескалацията, която Вашингтон иска да види, добави Нуланд. Русия многократно е казвала, че няма намерение да атакува Украйна, но има право да разположи силите си, както сметне за добре на собствена територия. Москва настоява САЩ и техните съюзници да изключват възможността Украйна някога да се присъедини към НАТО, която обеща още през 2008 г. да приеме Киев един ден.

Кремъл също така иска НАТО да премахне сили и оръжия от бившите комунистически страни, които са се присъединили към него след края на Студената война. Вашингтон заяви, че не може да приеме тези искания, въпреки че е готов да се ангажира с други аспекти на предложенията на Русия, като обсъжда разполагането на ракети или ограниченията на размера на военните учения.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза след разговорите в Женева в понеделник, че двете страни имат „в известен смисъл противоположни възгледи“.

НАТО няма непосредствени планове да приеме Украйна, но казва, че Русия не може да диктува отношенията му с други суверенни държави – позиция, потвърдена от външния министър на Украйна във вторник. Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Путин в два разговора миналия месец, че всяка нова руска агресия ще предизвика сериозни икономически разходи под формата на безпрецедентни санкции. Путин отговори, че подобни ходове биха били колосална грешка и ще доведат до пълен разрив в отношенията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!