Костадин Димитров, Възраждане
Костадин Костадинов

Национален протест срещу въведените противоепидемични мерки се провежда днес пред Народното събрание. Негов организатор е партия „Възраждане“.

Лидерът на партията Костадин Костадинов обясни:

„Целта на протеста е премахване на ограничителните мерки и най-вече, на първо място, антиконституционният зелен сертификат. Ще дойдат десетки хиляди българи от София, от цялата страна и от чужбина. Целта, която си поставяме е една и тя е много проста – да започнем да живеем най-накрая достоен и нормален живот, защото видя се, че всички тези ограничителни мерки не само, че не действат, а напротив, са вредни и пречат на нормалното функциониране на живота в нашата държава“.

Костадинов заяви, че най-вероятно ще присъства на протеста, въпреки че беше участник в КСНС съвет при президента Румен Радев и е получил обаждане от РЗИ, че трябва да се карантинира.

На протеста ще присъстват и четиримата ваксинирани депутати от „Възраждане“. Противоречив остава фактът, че те ще протестират срещу т.нар. „античовешки мерки“, но преди това явно са защитили собствения си живот.

Популистичната ниша

Пандемията от Ковид-19 се оказа най-добрият проводник за хибридната пропаганда, и трамплин за популизма. Жертвите и броят на заболелите бяха сочени като аргумент, че ЕС и развитите демокрации не се справят. Странични ефекти от някои ваксини бяха представяни като причина за ръста на засегнати от „експерименталната течност“, а масовата ваксинация и научните достижения – за заговор на фармацевтичните компании. Това са част от посланията на „Възраждане“, които са музика за ушите на мнозина у нас – най-слабо ваксинираната държава в ЕС. Според ЕВРОБАРОМЕТЪР 52% от българите смятат, че вирусите са правителствена разработка за контролиране на свободата им, а всеки трети не се интересува от научни новини.

Под прикритието на пандемията ковид-скептиците от „Възраждане“ яхват популистичната вълна, като се обявяват срещу ковид, ваксинациите, зелените сертификати, Европа, НАТО, Истанбулската конвенция. Все теми подкрепяни преди от националистични партии като „Атака“, например. Двете формации заедно протестираха срещу ковид мерките миналата година, а в предишен протест един от участниците беше доц. Атанас Мангъров, който е изявен противник на ваксините и тяхната ефикасност. И докато звездата на Волен Сидеров залезе, то тази на Костадинов изгря и „Възраждане“ зае нишата на про-руската партия, изповядваща краен национализъм, като едновременно с това търси дивиденти от популизма.

Политически ли е протестът?

Припомняме, че „Възраждане“ заплашва с националния протест на 12 януари още от края на миналата година. Политическите лица не би следвало да призовават към насилие. Но заплахи за саморазправа и нахлуване в парламента отправи лидерът на партията Костадин Костадинов от трибуната на Народното събрание.

Целта на днешния протест не е за зеления сертификат, а да всява страх и да ражда дестабилизация и хаос, което го превръща не в граждански, а в политически. И то добре организиран. Автобуси извозват желаещите да протестират от различните краища на страната, но не се споменава кой плаща за тях, и дали е по силите на най-малката партия в парламента.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук