На снимката: Румен Драганов

Румен Драганов е директор на Института за анализи и оценки в туризма. Работи в сферата повече от 30 години. Завършил е Техническия университет в София и Университета за национално и световно стопанство. Заемал е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, бил е и председател на Туристическия комитет към Съвета на министрите в качеството си на заместник-министър на търговията и туризма

На прага сме на летния сезон – какви са наблюденията ви за трудностите, с които се сблъскват родните хотелиери? Кои са целите, които си е поставил браншът?

Очакваме един по-силен сезон спрямо миналата година. Целта, която сме си поставили, е да удвоим туристите, особено на Черноморието. Главната цел е възстановяване на индустриализирания туризъм, което е свързано с чартърните полети. Ситуацията е динамична. Това, към което се стремим, е пълно премахване на ограниченията за граждани на ЕС. Както в момента влизат свободно румънци и чехи, това трябва да се въведе за всички Балкански страни, Централна Европа, Великобритания и Русия.

В хотелите, които работят на вътрешния пазар, вече места няма. За да се възползваме максимално от чартърните полети, обаче, е нужна държавна политика. От една страна – „зелен светофар”, от друга – продължаване на мярката 60/40, за което обаче няма пари. Ако бизнесът работи той не се нуждае от помощта на държавата.

Какво е мнението ви за ваксинационния сертификат? Той юе помогне ли да се неутрализират последиците от кризата с коронавируса?

Ваксинационният сертификат пречи. Както пътуваме от София до Пловдив, например, по същия начин трябва да може да пътуваме в Европейския съюз. В момента това е абсолютно излишна мярка, която по никакъв начин не помага. Тя помага единствено на производителите на PCR тестове, които направиха трилионни печалби. Но това не помага на туризма и на икономиката. Не е приет и на европейско ниво, а само за част от страните. Голяма част от страните го отхвърлят като механизъм, наричат го дори дискриминация. Десетки страни нямат намерение да го прилагат.

Този сертификат е доста голямо затруднение. Той е губене на време на летищата. С една дума – много трудно ще може да бъде обработен един голям туристопоток. Ако очакваме около 100 полета на ден, времето, което ще е необходимо за обработката им, ще няколко дни. Трябва да се върнем към свободната форма. Всички страни, които имат брой ваксинирано население като процент по-голямо от това, което е в България, да могат да влизат без изисквания за ваксинация и тестове. Надяваме се това да стане европейска политика от 1-ви август. В момента в България се движим около 15% ваксинирани. Всяка страна с по-голям от този процент, да може да се възползва свободно от нашата туристическа услуга. На този етап са важни чартърните пътувания и за тях е нужна държавна политика

Как трябва да се подходи към руските туристи? В момента в Русия има ръст на заболеваемост, а до днес няма конкретни мерки в тази връзка. Според министъра на здравеопазването се работи по въпроса. Но няма ли да е прекалено късно – трябва ли специални здравни мерки към тях? Опасно ли е в момента?

За всяка страна, която има висок процент заразени или в която са въведени ограничения, какъвто е случаят с Русия или с Великобритания. По всяко време министърът на здравеопазването може да издаде заповед. Но изискванията не може да бъдат по-различни от резултат от тест, поставена ваксина или преболедуване. Не може за определена страба да усложним повече, но имаме опция да затворим цял определен пазар.

В момента не е опасно да допускаме туристи от Русия, ако спазваме основните изисквания. Водещото са изискванията, а не националността, освен ако не става дума за цяла страна.

Всъщност колко са важни руските туристи? Защо, например, румънските, които са по-често тук, се подценяват? Каква част от пазара са и изобщо вярна ли е статистиката?

Руснаците са съществена част от българския пазар. Средният им престой е около 15.5 дни. Има такива, които имат втори дом и остават и месеци. Техният престой е най-дълъг, в сравнение с други нации. Румънците, от друга страна, имат много кратък престой. Миналата година, те са били близо около 1 милион, но голяма част от тях прекосяват страната транзит, а ние ги броим два пъти. Средният им престой е 1.4 дни. Дори една част от тях нямат консумация. В периодите, когато сме имали около 550 – 560 хиляди руснаци годишно – 2017, 2018, 2019, от Румъния сме имали 2 милиона и 400 хиляди. Но приходната част от руснаците е в пъти по-висока.

За нашия пазар най-съществени са туристите от Германия и от Великобритания. На трето място са от Русия. Германците, например, имат по-късен период на престой от руснаците средно 10 -11 дни, но използват по-скъпа леглова база. В предпандемичната година са стигали 940 хиляди.

Вярна ли е методологията на официалната статистика, която определя броя на туристите?

Това, което виждате в НСИ, е хора, влезнали в страната. Ние нямаме друга дефиниция за всеки, влезнал в страната, освен турист. Имаме сбъркана дефиниция в закона за туризма. Тя не отговаря на единицата на световната организация по туризъм. В българския Закон за туризъм беше заличена думата „екскурзиант” и съответно определението за еднодневен посетител. Има и някои изключение, извън туристическата статистика – дипломати, военни и такива, които престояват повече от една година.

В момента статистиката е в безизходица. Според нея, 99% от влизащите в страната са цел туризъм. Ангелкова, която е юрист, направи тази сбъркана дефиниция. Шест години имахме министър, който не знае какво е турист.

Какво се случва с ваксинацията със заетите в туризма? Имате ли притеснения от тази гледна точка?

От тази гледна точка нямам притеснения. Миналата година в нашите курорти нямахме нито едно огнище на коронавирус. В момента нямаме заразяване в туристическите комплекси. Една част, от тези, които работят в хотелите са ваксинирани, други са го преболедували. В момента имаме над 1.7 милиона с една ваксина и около 700 хиляди с две и 2.4 милиона – преболедували. С една дума около 69% от населението се е срещало с вируса.

В заключение – оптимист ли сте? Ще бъдем ли достатъчно конкурентни и ще си върнем ли загубените позиции?

Прогнозата ми е, че ще имаме 7.5 милиона чужденци, които ще са влезли в страната при 4.9 милиона миналата година. Това е песимистичният вариант. Може да стигнем до 8.8 милиона, ако приложим съответния „зелен светофар”. Чартърните полети ще направят туризма печеливш или губещ. Това е политика и няма общо с пандемията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук