Черноморие, море

От вчера България вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията на континента. Това е от изключителна важност за летния сезон и за туризма, тъй като практически дава зелена светлина и донякъде спокойствие на хората, които желаят да посетят България.

Преди няколко дни беше обявено, че руските полети към България ще бъдат възобновени от 28 юни. Русия е спрягана за една от страните, които са от решаваща роля за българския туризъм, макар това отдавна вече да не е така. В тази връзка миналата седмица Конфедерацията на българския туристически бизнес /КБТБ/ настоя за отпадане на всички ограничения за влизане в България на туристи от страните от ЕС, Великобритания, Русия и Израел. И докато епидемичната обстановка във Великобритания, Израел и повечето страни от ЕС е овладяна, то през последните седмици в Русия броят на заболелите се увеличава главоломно и подобно решение би могло да предизвика отлив при останалите туристи.

Какво показват данните?

Макар че през изминалата година заради пандемията от коронавируса туризмът отбеляза срив в чуждестранните посещения и реализирани нощувки, такива все пак не лиспваха. Данните на НСИ показват тенденция в увеличаване на интереса към България като туристическа дестинация от съседните ни страни.

През цялата 2020 година са реализирани общо 4 656 289 нощувки, като най-голямата част от тях – над 1,5 милиона са осъществени от граждани на Румъния. След съседката ни се нареждат Германия и Полша с по половин милион нощувки. В класацията следват Украйна, Обединеното кралство и Чехия с по над 200 хиляди нощувки. Интересно е да се отбележи, че през изминалата година Русия се нарежда едва на 7-мо място с около 160 хиляди реализирани нощувки, като тя е плътно следвана от Израел.

Коронавирусът в България

Макар да сме на четвърто място по смъртност в ЕС, през последните месеци случаите на коронавирус у нас постепенно спадат.

Страните в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията на континента трябва да отговарят на няколко критерия – под 50 нови случая на 100 000 души за 14-дневен период и под 4% позитивни тестове, или под 75 нови случая на 100 000 и под 1% позитивни тестове.

Заболеваемостта в България за първите две седмици от месец юни е 29,66 на 100 000 души, като именно това ни нареди сред „по-безопасните страни” от гледна точка на разпространение на вируса, което със сигурност ще се отрази положително на туристическия бранш.

Ситуацията в Русия

Същевременно поради недоверието на руснаците към ваксинацията и бързото разпространение на индийския щам на COVID-19 страната е на прага на третата вълна на коронавируса. Вчера Русия съобщи за рекордните 17 906 нови случая на коронавирус, като над 9000 от тях са регистрирани в Москва.

Близо 90% от новите инфекции в Москва са причинени от варианта „Делта” на коронавируса, открит за първи път в Индия, посочват местните власти.

Искаме ли да рискуваме?

И така, ситуацията у нас се подобрява и макар полетите от Русия да бяха разрешени, имайки предвид епидемичната ситуация там едва ли идеята на туристическия бранш за премахването на всички ограничения на пристигащите от тази страна е добра. През последните години се забелязва отчетлива тенденция на намаляване на броя на руските туристи у нас и в момента макар да заемат седма позиция по реализиран брой нощувки през изминалата година те имат относително малък принос за развитието на българския туризъм. Същевременно обаче ако ограниченията за тях бъдат премахнати в период, в който индийският щам на коронавируса там се разпространява с бърза скорост, опасността от влошаване на ситуацията у нас е реална, а това естествено би рефлектирало и върху останалите туристи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук