Въпреки че някои сайтове за астрология обещават прогнози, базирани на „движението“ на звездите, важно е да запомните, че Земята се движи, а не звездите. Причината, поради която звездите изглеждат така, сякаш се движат е, че Земята се върти по оста си и обикаля около Слънцето. Но преди да разберат това, хората са прекарвали много време в мислене за това, което се случва там горе в небесата.

Историята на хората, които гледат към звездите, за да планират живота си, е доста дълга. Земеделските производители са използвали небето като календар още преди древните египтяни, когато изгревът на звездата Сириус, част от съзвездието „Голямото куче”, около средата на юли, се е възприемал като знак, че предстои годишното наводнение на Нил. Пътуващите пък са използвали небето като компас, следвайки звездите, за да знаят къде отиват.

В днешно време 70 милиона американци четат своите хороскопи всеки ден според Американската федерация на астролозите. Според проучване, направено преди двадесет години от Pew Forum за религия и обществен живот, 25 процента от американците вярват, че позициите на звездите и планетите влияят на ежедневието ни. През 2012 г. Общото социално проучване установи, че 34 процента от анкетираните американци считат астрологията за „нещо като наука“, докато процентът хората, които смятат астрология за „изобщо не научна“, драстично е спаднал.

Астрологията обикновено се определя като убеждението, че астрономическите явления, като разположението на звездите, когато сте се родили, или фактът, че Меркурий е в ретроградна степен, имат силата да влияят на ежедневните събития в живота ни и нашите личностни черти. Това, разбира се, е много различно от изучаването на астрономията, което е научното изследване на небесните обекти, космоса и физиката на Вселената.

Ясно е, че много хора търсят начини да тълкуват звездите за съвет. Астрологията се основава на разбирането на позициите на звездите, което изглежда достатъчно научно занимание само по себе си. Но има ли някаква наука, която да подкрепи дали астрологията влияе върху нашата личност и живота ни?

Ето краткия отговор: Не. Няма никаква. Това казва д-р Сабрина Стиервалт, астрофизик в Occidental College и водеща на подкаста Everyday Einstein на Quick and Dirty Tips.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук