астроном

Когато Никол Оливейра едва се учи да ходи, тя вдига ръце, за да посегне към звездите в небето. Едва на 8-годишна възраст, бразилското момиче е известно като най-младият астроном в света, търсейки астероиди като част от свързана с НАСА програма, посещавайки международни семинари и срещайки се с най-големите космически и научни дейци на страната си.

В стаята на Оливейра, пълна с плакати със Слънчевата система, миниатюрни ракети и фигурки от Междузвездни войни, Никол работи на компютъра си, изучавайки небесни изображения на два големи екрана.

Проектът, наречен „Ловци на астероиди“, има за цел да запознае младите хора с науката, като им даде шанс да направят свои собствени открития в космоса. Той се управлява от Международното сътрудничество за астрономическо търсене, гражданска научна програма, свързана с НАСА, в партньорство с министерството на науката на Бразилия.

Сияеща от гордост, Никол каза пред АФП, че вече е открила 18 астероида.

„Ще им дам имената на бразилски учени или членове на семейството ми, като майка ми или баща ми“, каза оживеното момиче с тъмнокестенява коса и висок глас.

Ако нейните открития бъдат сертифицирани, което може да отнеме няколко години, Оливейра ще стане най-младият човек в света, официално открил астероид, счупвайки рекорда на 18-годишния италианец Луиджи Санино.

„Тя наистина има око. Веднага забелязва точки в изображенията, които приличат на астероиди“, каза Хелиомарцио Родригес Морейра, учител по астрономия на Оливейра в частно училище във Форталеза в североизточна Бразилия, което посещава благодарение на стипендия.

„Най-важното е, че тя споделя знанията си с други деца. Тя допринася за разпространението на науката“, добави Родригес Морейра.

Семейството на Никол се премества във Форталеза от родния си град Масейо, на около 1000 километра, в началото на тази година, след като Никол получава стипендия за посещение на престижното училище. На баща ѝ, компютърен учен, е било позволено да запази работата си и да работи дистанционно.

„Когато беше на две, тя вдигаше ръце към небето и ме молеше: „Мамо, дай ми звезда“, казва майка ѝ, Зилма Джанака, на 43 години, която работи в занаятчийската индустрия.

„Разбрахме, че тази страст към астрономията е сериозна, когато тя ни помоли за телескоп като подарък за рождения ден, когато навърши четири години. Дори не знаех какво точно е телескоп“, добави Джанака.

И все пак такъв подарък е бил твърде скъп за семейството и момичето го получава едва когато навършва 7 години и всичките ѝ приятели са събрали пари за покупката, каза майка ѝ.

Докато продължава обучението си, Никол се записва в курс по астрономия, който се е наложило да намали възрастовата си граница за учениците от 12.

В канала си в YouTube Никол е интервюирала влиятелни личности като бразилския астроном Дуилия де Мело, която участва в откриването на свръхнова, наречена SN 1997D.

Миналата година Оливейра пътува до Бразилия, за да се срещне с министъра на науката, както и с астронавта Маркос Понтес, единственият бразилец досега, който е бил в космоса.

Що се отнася до собствените ѝ амбиции, Никол иска да стане космически инженер.

„Искам строя ракети. Бих искала да отида в космическия център Кенеди в НАСА във Флорида, за да видя техните ракети“, каза тя. „Бих искала също всички деца в Бразилия да имат достъп до науката“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!