Илюстрация: Пиксабей

Един от най-високоенергийните известни феномени досега са експлозиите от гама лъчи /EГЛ/. Както показва наименованието, това са кратки, но суперинтензивни пулсации енергия от гама лъчения, наблюдавани в отдалечени галактики. Познати са два типа EГЛ: дълготрайни /от няколко секунди до няколко минути, обикновено свързвани с избухванията на супернова звезда/ и кратки  /по няколко милисекунди, смятани за резултат от сблъскването на неутронни звезди/.

Излъчванията са много интензивни и ако бяха в нашата галактика и Земята попадне в конуса на такова лъчение, всичко живо би измряло за часове. По ред причини обаче това няма реална опасност да се случи.

EГЛ са открити през 1967 година от сателитите „Вела“ – продукт на Студената война, предназначен да открива пулсациите от гама  лъчение, изпускано при ядрените тестове. Първата реакция при засичането на космическите гама изригвания била, че това са „проклетите руснаци, които правят опити на обратната страна на Луната“. По-трезвомислещите глави обаче взели връх и отбелязали, че явлението се случва изотропно – еднакво във всички посоки. Много версии били разгледани за неговото обяснение, преди да се достигне до съвременните научни модели.

Ужасяващи оръжия?

Има обаче и алтернативни хипотези, които изглеждат главозамайващи, но не им липсва научна основа. Най-впечатляващата от тях е възможността ЕГЛ да представляват отражение от употребата на мегаоръжия на много напреднали извънземни цивилизации. Оръжия, които някои автори окачествяват като „оръжия на Страшния съд“.

Илюстрация: Пиксабей

Преди десетина години астрономите засякоха най-отдалечената ЕГЛ – толкова далече, че би трябвало да се е случила само милиард години след формирането на Вселената. Ако това излъчване е било формирано от умираща свръхмасивна звезда, тя трябва да е най-старата, чиято смърт е наблюдавана досега. Въпреки че изводи трябва да се правят предпазливо, не бива да се предполага задължително, че произходът на гама-експлозиите GRB 080913 задължително е естествен. Не е изключено това да са „пламъчета“ от дулата на някои от оръжията на Страшния съд.

Възможно е GRB 080913 да ни казва нещо шокиращо – че много скоро след началото на живота във Веселената се е появило и началото на войните, в този случай – с ужасяващи мащаби.

Може ли да е истина?

Такова допускане без съмнение е забавно, но все пак – не много вероятно. Направо е изглежда немислимо някоя цивилизация да е в състояние да генерира изкуствено такова количество енергия, свързана с ЕГЛ. Още повече, че ако ЕГЛ бяха всъщност показателен знак за бойни действия на извънземни, астрономите щяха да наблюдават енергийните изригвания анизотропно, т. е. идващи предимно от една посока в космоса.

И точно това се е случило преди няколко години.

Илюстрация: Пиксабей

IceCube Neutrino Observatory в Антарктида е създадена за улавяне на трудните за засичане неутрино – субатомни частици, излъчвани при катаклизмични астрофизични явления като супернова или ЕГЛ. Въпреки че за конкретния му експеримент космическите лъчения са „шум“, IceCube може да открива и тях.

Апаратурата не само открила изобилие от космически лъчения, но по-късно било установено, че те са наблюдават анизотропно – идващи от определено място.

Това вече е онзи вид наблюдение, което може да е намек за отблясъци от война на отдалечени извънземни цивилизации.

Изглежда реалистично наблюденията на IceCube все пак да имат естествен произход и може би е въпрос на време учените да открият източника им, но данните все пак предизвикват сериозни въпроси.

Настоящите изследвания на SETI са базирани основно върху схващането, че първите сигнали от извънземна цивилизация, които ще уловим, ще са радиосигналите от умишлен опит за контакт или страничен продукт от техни вътрешни комуникации, като радио и телевизия.

Само че оръжията почти със сигурност биха излъчили много по-лесно откриваема енергия в космоса, макар че тя би била и по-разпръсната и не така фокусирана. Ако открием чужд интелигентен живот, е по-вероятно това да стане „чрез трясък, отколкото чрез шепот“, е популярното сравнение.

Илюстрация: Пиксабей

Няма ли да се окаже иронично, ако сателитите „Вела“, създадени да откриват ядрени тестове, и детектори като IceCube, предназначени за засичане на неутрино, всъщност сложат началото на Първия контакт?

И няма ли да се окаже още по-иронично, ако вече сме били свидетели на действието на най-страховитите оръжия на извънземните, преди изобщо да видим и следа от самите тях, още повече, че е много възможно след употребата на такава мощ създателите им вече да не съществуват?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук