Македония
На снимката: Владимир Перев

По време на посещението си в Северна Македония, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен беше уклончива. Този път никой не й повярва и беше остро разкритикувана в пресата. Това коментира журналистът Владимир Перев специално за ДЕБАТИ.БГ.

Скопие беше втората спирка от балканската обиколка на Урсула фон дер Лайен в Западните Балкани, чиято цел е да потвърди ангажимента на ЕС към региона.

Тя каза неща, които ги слушаме почти 20 години – че Европейският съюз иска разширяване, че не е забравил Западните Балкани и че внимателно следи ситуацията в региона. Наблегна, че Македония и Албания трябва да се чувстват част от европейското семейство. Но за разлика от друг път, този път никой не й повярва, каза той.

По думите му македонската преса не е била благосклонна и дори е имало коментари, че това е най-слабият европейски лидер.

„Силната й позиция е изгубена, заради изгубените избори в Германия и оттеглянето на Ангела Меркел. Това означава, че тя остава без своята най-силна поддръжка. Става ясно, че ЕК и нейният председател не могат да решат проблемите не само на Македония, но и проблемите на Западните Балкани, допълни журналистът.

Той добави, че по време на срещата е присъствал и еврокомисарят по разширяването.

Той не обели нито една дума за разширяването. Напротив, заговори за организация за финансово-инвестиционно развитие и подкрепа. Но това не беше главната позиция.

Според него най-големият проблем е, че в Македония никой не говори какво трябва повече да се направи за върховенството на закона, правосъдието, финансовата стабилност, за демокрацията в медиите, и в политиката, за отношението към съседните държави.

Как в страната се тълкува преобладаващото отношение на северно-европейските страни, че РС Македония не трябва да бъде приемана в ЕС; на какво се дължи засилващата се враждебност към България от последните месеци; има ли България реален интерес от разширяването в Западните Балкани – четете ТУК цялото интервю. 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук