годината на Заека

На 22 януари изпратихме годината на тигъра и посрещнахме годината на заека. За много хора Лунната Нова година е време да се консултират със звездите, за да разберат какво предстои през следващите месеци. Повечето хора знаят основите: 12-годишният цикъл на китайския зодиакален календар е представен от 12 различни животни – китайските зодиакални знаци. Вашето зодиакално животно се определя от годината ви на раждане.

Но това е само началото. За верните последователи на системата една година не се категоризира само по животното. Има и сложен шестдесетгодишен цикъл, съставен от 10 небесни стъбла и 12 земни клона.

Небесни стъбла и земни клони

Всяка година небесно стъбло (един от петте елемента, които попадат в категорията ин или ян) се свързва със земен клон (едно от 12-те животни от китайския зодиак).

Gui Mao е 40-ият елемент от китайския шестдесетгодишен цикъл – небесното стъбло „Gui“ представлява вода, докато земният клон „Mao“ представлява Заек.

Това прави 2023 г. годината на водния заек.

„Годината на водния заек е доста специална година – защото всички елементи в годината са „ин“. Също така е необичайно да има комбинация от вода и заек. Заекът представлява дърво. Водата подхранва дървото (според китайската геомантия)“, казва Тиери Чоу, консултант по геомантия.

Тя казва, че индустриите с дървесина като основен елемент – като издателства, селско стопанство и производство на мебели – ще просперират. Противопожарните индустрии, от друга страна, включително дигиталните и технологичните предприятия, може да пострадат, тъй като огънят се страхува от водата.

„Годината на водния заек ще бъде по-нежна година. Ще имаме време да си поемем глътка въздух. Бяхме в тунела през последните няколко години и сега светлината става все по-ярка“, казва Чоу.

Как Юпитер властва над късмета

За всеки китайски зодиакален знак късметът ще зависи до голяма степен от позициите на Тай Суй – звездните божества, за които се смята, че се въртят успоредно и в обратна посока на Юпитер.

За да се изчисли как всеки човек ще бъде засегнат през определена година се взимат предвид рождената карта, която е съставена от широк набор от елементи, като деня и часа на раждане, за да се види как могат да си взаимодействат с елементите на годината.

Тези комбинации играят важна роля за тези, които ги следват, като им помагат да вземат важни житейски решения за следващата година. Например дали да се оженят или да започнат бизнес.

Различните майстори на геомантия могат да интерпретират данните по различен начин, но все пак има общ консенсус за това какво означава годината за всяко зодиакално животно. Ако вашият зодиакален знак се сблъсква с Тай Суй, известен още като Великия херцог на Юпитер, през определена година, експертите казват, че може да срещнете проблеми.

За тези, които може да са в конфликт с Тай Суи тази година, Чоу казва, че трябва да помнят, че календарът е въртящ се цикъл. След всеки лош период следва добър.

Сега е време да станем конкретни. Какво може да означава годината на Заека за вас?

Заек (Години: 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023)

Хората, родени в годината на Заека, ще се изправят пред своята „Бен Минг Ниан“ – собствената си зодиакална година – през 2023 г. Последователите вярват, че в резултат на това ще има смущения и нестабилности.

„Хората, родени в годината на Заека, трябва да очакват големи промени по отношение на здравето, кариерата и отношенията си“, казва Чоу.

„Но не забравяйте, че не всичко е лошо. Това може да означава възможност за растеж.“

Зайците трябва да се опитат да привлекат положителна енергия и да се опитват да присъстват на колкото може повече щастливи събития, когато това е възможно. Те също трябва да пътуват до дестинации на юг. Няма значение дали тези южни дестинации са в техния град или извън тяхната страна.

Дракон (Години: 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024)

Очертава се да бъде доста добра година за Дракона. Никакви нещастни звезди не влияят на тяхната година.

Няма извънредни опасения, освен може би здравето на родените през лятото и есента. Те лесно могат да се почувстват стресирани.

Но Драконите е добре да не вземат прибързани решения по време на работа.

„Това не означава прекомерно мислене. Просто премислете нещата по-дълго, преди да вземете решение“, казва Чоу.

Самотните Дракони може да срещнат потенциални романтични партньори тази година. Щастливите им цветове са метални, като злато или сребро.

„Що се отнася до пътуването, тръгнете на запад за по-добър късмет“, казва Чоу.

Змия (Години: 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025)

Хората, родени в годините на змия, ще се радват на добри новини и изобилие, тъй като звездата на пътешествията „И Ма Син“ и звездата на късмета „Цай Син“ ще управляват над тях тази година.

„В работата ще преобладават нови възможности, нови насоки и напредък, но змиите трябва да намерят баланс в живота и да си вземат почивка, когато е необходимо“, казва Чоу.

Тази година Змиите може да намерят любов, докато пътуват. Чоу ги съветва да носят синьо или златно и да пътуват на запад или север.

Кон (Години: 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014, 2026)

„Тази година над конете ще грее Звездата на прасковения цвят (Taohua Xing). Това винаги е добра новина“, казва Чоу.

В професионален план те ще намерят нови възможности и ще срещнат много настойници, които ще им помогнат.

Те ще се радват на добри взаимоотношения. Това може да е подходящата година за онези, които искат да се сгодят или оженят.

Но Конете трябва да обърнат внимание на физическото и психическото здраве на семейството им.

„Те могат да носят цветни дрехи като розово, оранжево и малко жълто. Що се отнася до пътуването, те могат да се насочат на юг“, казва Чоу.

Коза (Години: 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015, 2027)

Тази година Козите ще поздравят Тай Суи.

Като цяло това има положително влияние върху късмета им, но в същото време може да означава, че годината ще бъде изтощителна. Ето защо Козите трябва да се грижат за себе си и да си почиват, когато е необходимо.

„Спестете малко време, за да опознаете себе си по-добре. Що се отнася до кариерата, трябва да останете смирени и да се държите сдържано. Наблюдавайте повече. Възможностите ще се открият в точния момент“, казва Чоу.

Що се отнася до отношенията, хората, родени в годините на Коза, като цяло ще се радват на гладка година.

„Те са по-склонни да срещнат нови хора, нови приятели и дори нови любови през тази година“, казва Чоу, добавяйки, че малко злато и посещение на запад може да допринесе за късмета им.

Маймуна (Години: 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016, 2028)

Добра новина за Маймуните: тази година те ще бъдат в хармоничен съюз с Тай Суи.

Чоу казва, че ще бъдат обсипани с възхищение от колегите си.

Но това не означава, че трябва да живеят безразсъдно. Вместо това „те трябва да се стремят към безопасност тази година, особено тези, които обичат екстремните спортове.“

По отношение на взаимоотношенията те са склонни към спорове и драми, които могат да бъдат избегнати чрез подобряване на комуникацията.

Жълтото и бежовото са цветовата палитра за маймуните през 2023 г.

Те биха могли да погледнат на запад за вдъхновение за пътуване.

Петел (Години: 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017, 2029)

Петлите трябва да се подготвят, защото ще се сблъскат с Тай Суи тази година, което означава, че следващите месеци може да са нестабилни и да представят много промени.

Съвет от Чоу: Прегърнете хаоса и пътувайте повече.

„Събирайте възможно най-много положителна енергия и бъдете наясно, че тази година ще е  по-лесно да привличате конфликти. Но тези промени са за по-добро“, казва тя.

За да може Петлите да облекчат удара, може да носят повече жълто и кафяво и да посещават места на запад или север.

Куче (Години: 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2030)

Тъй като са в съюз с Тай Суй, хората, родени под знака на Кучето, вероятно ще се насладят на приятна година със значителен напредък в кариерата и финансите.

Но кучетата трябва да си напомнят да бъдат смирени и да слушат другите, особено приятелите и хората, на които имат доверие. Те ще ви кажат важни неща, които ще ви бъдат от голяма полза през тази година.

Щастливите им цветове са сребристо и синьо, а щастливото им място е на север.

Свиня (Години: 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019, 2031)

Прасетата ще поздравят Тай Суй, което означава, че като цяло годината за тях ще бъде положителна.

Но от друга страна Тай Суй също може да повлияе на здравето поради допълнителното натоварване. Трябва да балансирате еднакво работата и времето си за почивка.

Хората, родени през годините на Свинята, може да се радват на професионален успех, ако се съсредоточат върху работата в екип.

„От гледна точка на взаимоотношенията ще бъде много добра година за вас. Ще срещнете нови приятели и потенциална нова любов“, казва Чоу.

За да увеличат богатството, Свинете биха могли да носят розово и лилаво по-често и да планират пътуване на юг.

Плъх (Години: 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020)

Хората, родени в годините на Плъха ще бъдат в конфликт с Тай Суй, известен още като Син (мъчителен) Тай Суй.

„Като цяло това означава по-трудна година“, казва Чоу. „Но когато има ин, винаги има и ян. Така че помнете, никога не е всичко лошо.

Плъховете трябва да бъдат по-внимателни по отношение на здравето и работата. Те могат да бъдат склонни към леки наранявания и неправилно общуване през тази година.

Чоу ги призовава да носят весели цветове, като розово и оранжево, и да посещават по-топли места.

Вол (Години: 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021)

Воловете ще се насладят на вълнуваща година със звездата на пътуването и звездата на късмета, които блестят над тях.

Те ще намерят нови възможности и финансите им ще достигнат до нови нива. Вероятно ще пътуват повече по работа и лични причини. Но тъй като пътуват и работят повече, трябва да са наясно със здравето си.

Тези, които са необвързани и търсят любов, може да имат късмет тази година.

Междувременно, когато избират дестинация за пътуване, най-добре е да пътуват на север.

Тигър (Години: 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022)

За тези, родени в годините на Тигър, техният лош период приключва.

„Това означава, че каквито и трудни времена и нестабилност да изпитват, скоро ще се оправят“, казва Чоу. „Но търпението е ключово, защото промените няма да са незабавни.“

Тигрите, особено родените през пролетта и лятото, трябва да отделят време, за да се възстановят през първата половина на годината и да вземат важни решения едва през втората половина на годината.

Те трябва да приемат нещата във взаимоотношенията си бавно и да оствят малко време за себе си.

Носенето на жълто, синьо и кафяво може да ги развесели. Те също биха могли да пътуват на север и запад.

Текстът е публикуван в CNN, преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук