природен газ

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония „ГА-МА“ АД подписаха споразумение за междусистемно свързване за точката Кюстендил/Жидилово. Така Северна Македония ще получи възможност за диверсификация на газовите доставки, казват от българското енергийно министерство.

Документът бе подписан в присъствието на служебния министър на енергетика Росен Христов, министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши и посланик Агнеса Руси в Министерството на енергетиката днес.

„Документът е плод на дългогодишен труд и се подписва в момент, в който Република Северна Македония ще има възможност за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ. Той е резултат от една пътна карта, която сме начертали заедно с нашите колеги. Те ще могат да доставят втечнен природен газ и да ползват нашето хранилище в Чирен“, каза Владимир Малинов, изпълнителен директор на националния газопреносен оператор „Булгартрансгаз“, предаде БТА.

Изпълнителният директор на „ГА-МА“ АД Александър Арсич пък посочи, че това е договор, който дълго време е бил подготвян. „С него ние постигаме либерализация на пазара на природен газ“, каза той.

Ще използваме действащата инфраструктура и според подписания днес документ ще пренасяме към нашите съседи по 500 000 куб. метра природен газ на ден, посочи още Малинов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук