„Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство – как Гълъб Донев прави бюджет перо по перо“. С тези думи служебният министър-председател Гълъб Донев започна днешното извънредно заседание на служебния кабинет, посветено на удължаването на бюджета от тази година за следващата. Служебната власт възнамерява да внесе удължаване за гласуване от депутатите, вместо проект на бюджет за 2023 година, каквото е законовото ѝ задължение.

По-рано днес законът за удължаване на бюджета от тази година за следващата не получи одобрение от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Вижте повече. 

„Налага се да внесем окончателна яснота за позицията на служебното правителство по въпроса за бюджета за 2023 година“, каза още той. „Колегите от Министерството на финансите“ разработиха няколко сценария, включително варианти за цялостен бюджет за следващата 2023 година. Правителството се спря на т. нар. удължителен закон за бюджета. Личното ми мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата“, поясни той.

„Служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики“, посочи още той, напълно пренебрегвайки факта, че евентуалното удължаване ще се гласува от същите тези депутати, които според него вероятно не биха осигурили мнозинство за нов бюджет.

Междувременно от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП призоваха кабинетът да внесе проект на бюджет – не само защото това е негово законово задължение, а не възможност, вариант или опция, а защото бюджетът има нужда да отговаря на реалностите.

„Любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди три месеца“, каза още той. По думите му от видяното в близкото минало евентуален дебат за нов бюджет, може да се превърне в „предизборно наддаване“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук